Πείραμα γάλακτος με κόκα κόλα

Πηγή: Handimania

Πηγή: Handimania

Πρόκειται για μία απλή χημική αντίδραση που σίγουρα έχει συμβεί αρκετές φορές μέσα στο στομάχι μας.

Το φωσφορικό οξύ της κόκα κόλα αντιδρά με τις πρωτεΐνες του γάλακτος. Η καζεΐνη του γάλακτος όταν αναμιχθεί με ένα οξύ μετουσιώνεται λόγω της χαμηλής τιμής pH.

Τα μόρια φωσφορικού οξέος συνδέονται με την πρωτεΐνη και το σχηματιζόμενο σύμπλοκο αποκτά μεγαλύτερη πυκνότητα και διαχωρίζεται από τα υγρά συστατικά, τα οποία αιωρούνται στο πάνω μέρος του διαλύματος.

Σε γενικές γραμμές , η Coca-Cola έχει pH 2.5 – 4.5, λόγω της περιεκτικότητας σε φωσφορικό οξύ, ενώ το γάλα έχει φυσιολογικά pH περίπου 6.7.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Δείτε και επιπλέον ενδιαφέροντα βίντεο, από το Handimania.

Αρέσει σε %d bloggers: