Βραβείο Νόμπελ 2012 – Βλαστοκύτταρα

Απονομή Βραβείου Νόμπελ - 2012

Η Συνέλευση απονομής του Βραβείου Νόμπελ στην Ιατρική και τη Φυσιολογία, αποφάσισε φέτος να δώσει τον εξαίρετο αυτό έπαινο σε δύο επιστήμονες που εργάζονται στον τομέα των Βλαστοκυττάρων.

Ειδικότερα ο Sir John B. Gurdon ήδη από πολύ παλιά (από το 1962!!!!) είχε διατυπώσει την άποψη πως η κυτταρική διαφοροποίηση είναι αναστρέψιμη. Ένα από τα κλασικά πειράματα του Gurdon ήταν όταν αντικατέστησε τον ανώριμο πυρήνα ενός ωαρίου βατράχου με τον πυρήνα ενός εντερικού κυττάρου. Το ωάριο αναπτύχθηκε κανονικά και έδωσε ζωή σε έναν γυρίνο. Με το πείραμα αυτό το Gurdon απεδείκνυε πως το DNA του ώριμου κυττάρου διέθετε όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την ανάπτυξη όλων των κυττάρων του βατράχου. Όπως αναφέρει ο Gurdon “My own personal belief is that we will, in the end, understand everything about how cells actually work …”. Το μήνυμα προφανώς είναι πως τα μυστικά της κυτταρικής οργάνωσης και λειτουργίας δεν θα παραμείνουν για πολλά χρόνια ακόμα μυστικά…

Ο Shinya Yamanaka πολύ πρόσφατα, το 2006, κατόρθωσε με την εισαγωγή μόνο λίγων γονιδίων σε ώριμα ποντικίσια κύτταρα να τα επαναπρογραμματίσει, να γίνουν δηλαδή πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (τα οποία θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν σε οποιδήποτε κυτταρικό τύπο). Όπως αναφέρει ο Yamanaka “My goal, all my life, is to bring this stem cell technology to the bedside, to patients, to clinics …”. Μοναδικό συναίσθημα να βλέπεις τους στόχους της ζωής σου να γίνονται πραγματικότητα…

Σας ευχαριστούμε Gurdon & Yamanaka. Δείτε ένα όμορφο πόστερ που περιγράφει τις ερευνητικές δουλειές των δύο επιστημόνων.

Τέλος αν θέλετε να είστε μέρος της ιστορίας που γράφεται αυτή την στιγμή, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα ανακοίνωσης της απονομής και αφήστε ένα μήνυμα (έχετε διαθέσιμους 140 χαρακτήρες) στους επιστήμονες και στην παγκόσμια κοινότηητα.

Χρήση στην τάξη μας.
Ας κάνουμε μία αναφορά στην τάξη μας, σχετικά με αυτό το μεγάλο γεγονός. Οι ευκαιρίες που έχουμε είναι πολλές. Εγώ, ήδη έχω μιλήσει για τα βλαστοκύτταρα ειδικότερα στις τάξεις της Α Λυκείου. Μπορείτε να βρείτει πλούσιο υλικό για μία διδακτική ώρα αφιερωμένη σε αυτή τη μεγάλη ανακάλυψη, όπως και σε πολλές ανάλογες (π.χ. το ρόλο των micro-RNA, την τεχνητή γονιμοποίηση, τα τελομερή και τη δράση των τελομερασών, τον κυτταρικό κύκλο, κ.ά.

Επιπλέον υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

1 Απάντηση

  1. 9 Οκτωβρίου 2012

    […] ακόμα πολλά να πουν και να δώσουν. Διαβάστε το άρθρο εδώ. By biologyandmore • Posted in Λύκειο – Α' Τάξη,Λύκειο – Β' […]

Αφήστε μια απάντηση