Γνωριμία με το LAMS και τοπική του εγκατάσταση

LAMS

Το LAMS είναι ένα επαναστατικό νέο εργαλείο για σε απευθείας σύνδεση διαχείριση και εκπόνηση συνεργατικών μαθησιακών δραστηριοτήτων. Παρέχει στους εκπαιδευτικούς/εκπαιδευτές ένα ιδιαίτερα διαισθητικό οπτικό περιβάλλον δημιουργίας για τη δημιουργία ακολουθιών μαθησιακών δραστηριοτήτων. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να περιλαμβάνουν ένα σύνολο ατομικών εργασιών, εργασιών για μικρές ομάδες και εργασιών για την ολομέλεια μιας εκπαιδευτικής ομάδας βασισμένων σε περιεχόμενο και συνεργασία. Το LAMS μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αυτόνομο σύστημα ή σε συνδυασμό με άλλα Συστήματα Διαχείρισης Μάθησης (LMS) όπως Moodle, Sakai, .LRN, WebCT και το BlackBoard.

Το LAMS παρέχει στους εκπαιδευτικούς/εκπαιδευτές ένα οπτικό περιβάλλον δημιουργίας για τη δημιουργία, την αποθήκευση και την επαναχρησιμοποίηση ακολουθιών μαθησιακών δραστηριοτήτων. Οι εκπαιδευτικοί σύρουν και αφήνουν (drag & drop) τις δραστηριότητες στην επιφάνεια δημιουργίας και έπειτα ενώνουν τις δραστηριότητες για να παραγάγουν μια μαθησιακή ακολουθία. Αυτό το πρότυπο ροής της δουλειάς είναι που διακρίνει κυρίως το LAMS από άλλα περισσότερο βασισμένα στο περιεχόμενο LMS με την παροχή σε εκπαιδευτικούς και των εκπαιδευόμενους ακολουθιών δραστηριοτήτων με ένα υψηλό επίπεδο της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας. Το LAMS έχει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια σειρά παιδαγωγικών προσεγγίσεων, από τους καθηγητές και τους σπουδαστές με διαφορετικά επίπεδα γνώσεων και εξειδίκευσης. (Το κείμενο των δύο παραπάνω παραγράφων προέρχεται από την ιστοσελίδα – wiki του LAMS Foundation)

Με λίγα λόγια το LAMS επιτρέπει να δημιουργηθεί μία σειρά δραστηριοτήτων για μαθητές, οι οποίες έχουν την εξής απλή λογική: για να κάνεις το Γ θα πρέπει πρώτα να έχεις ολοκληρώσει το Β του οποίου η κατανόηση απαιτεί να έχεις διαβάσει-μελετήσει το Α. Δοκιμάστε το, είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο και σίγουρα θα απελευθερώσει τη φαντασία σας.

Δείτε παρακάτω μία ακολουθία στο LAMS:

Ακολουθία LAMS

Πηγή: Ιστολόγιο LAMS – http://blogs.sch.gr/lams/

Προς βοήθειά σας, δείτε:

  1. την Κοινότητα LAMS Ελλήνων Εκπαιδευτικών (Greek Educator LAMS Community) όπου θα βρείτε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις και αρχεία βοήθειας για τη χρήση του LAMS. Θα βρείτε πλούσιο υλικό και μία δραστήρια κοινότητα έτοιμη να σας βοηθήσει σε οποιαδήποτε απορία σας.
  2. από την παραπάνω ιστοσελίδα, δείτε μία λεπτομερή και αρκετά κατανοητή σειρά διαφανειών προκειμένου να εγκαταστήσετε τοπικά στον υπολογιστή* σας το LAMS και να αρχίσετε να πειραματίζεστε μαζί του.
  3. τις σελίδες wiki του LAMS Foundation (αν ψάξετε θα δείτε πως υπάρχει και ελληνική έκδοση του wiki), όπου παρέχονται πλήρεις πληροφορίες για το LAMS καθώς και σύνδεση με την ενεργή κοινότητα του LAMS η οποία μπορεί να σας βοηθήσει άμεσα στις όποιες απορίες σας. Εδώ μπορείτε να εντοπίσετε πλήθος πληροφοριών, να συζητήσετε με άλλους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το LAMS, να παρακολουθήσετε διάφορα βίντεο-βοηθήματα για τη χρήση του LAMS, να δείτε δουλειές άλλων σχετικά με το LAMS, κ.ά.
  4. μία περίληψη της εισήγησης του συναδέλφου Κωνσταντίνου Στυλιάδη, στο συνέδριο για τη Βιολογία στην Εκπαίδευση που είχε οργανώσει η ΠΕΒ, με θέμα “Διδασκαλία της δομής του DNA με το LAMS”.

Μεταξύ των στοιχείων που μπορεί να ενσωματώσει κανείς στη μαθησιακή ακολουθία ενός μαθήματος που έχει οργανωθεί με το LAMS είναι τα:

Βασικές Δραστηριότητες του LAMSΒασικές Δραστηριότητες του LAMSΒασικές Δραστηριότητες του LAMS

Δοκιμάστε το και είμαι σίγουρος πως θα το βρείτε εξαιρετικό. Ουσιαστικά το LAMS “τρέχει” μέσα από έναν φυλλομετρητή (π.χ. Chrome, Firefox, Internet Explorer, κ.ά.), δηλαδή το πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε για να δούμε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Το παραπάνω αρχείο που προτείνει την τοπική (δηλαδή στον υπολογιστή σας) εγκατάσταση του LAMS ουσιαστικά με την εγκατάσταση του Xampp μετατρέπει τον υπολογιστή σας σε έναν τοπικό-εικονικό server, δηλαδή υπολογιστή που έχει ιστοσελίδες.

Αν δεν θέλετε να μην ακολουθήσετε την παραπάνω διαδικασία μπορείτε να δοκιμάστε να φτιάξετε τα δικά σας δοκιμαστικά μαθήματα LAMS σε μία demo έκδοση που είναι διαθέσιμη. Πειραματιστείτε εκεί και όταν φτιάξετε το δικό σας LAMS ενημερώστε την σχετική Ελληνική κοινότητα. Για εσάς που ήδη χρησιμοποιείται το Moodle να γνωρίζετε πως υπάρχει ήδη προεγκατεστημένο το LAMS ως δραστηριότητα μέσα στο Moodle, αλλά αν δεν το βλέπετε στις επιλογές των δραστηριοτήτων να ξέρετε πως αυτό οφείλεται στο ότι δεν το έχετε ενεργοποιήσει.

* Η εγκατάσταση του Xampp μετατρέπει τον υπολογιστή σας σε έναν εικονικό server. Αυτό σημαίνει πως με την εγκατάσταση του Xampp ουσιαστικά δημιουργείται ένας φάκελος (συνήθως ο C:\xampp) από όπου μπορείτε να τρέχετε τοπικά διάφορες εφαρμογές που είναι διαδικτυακές, όπως Joomla, Moodle, Drupal και πολλά άλλα. Είναι μία καλή επιλογή αν είστε αρχάριος στις παραπάνω εφαρμογές και θέλετε να κάνετε κάποιες δοκιμές τοπικά στον υπολογιστή σας πριν φτιάξετε τη δικιά σας εκδοχή στο διαδίκτυο.

Αφήστε μια απάντηση