Διάλεξη: «Τι είναι η έμβια ύλη;»

Prochiantzpage

Το Megaron Plus σε συνεργασία με το Collège de France, τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα &  το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας.

Ομιλητής:
Alain Prochiantz, Καθηγητής του Collège de France, Έδρα μορφογενετικών διαδικασιών
Συντονίζει ο Ηλίας Κούβελας, Ομότιμος Καθηγητής Φυσιολογίας, Ιατρική  Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών

Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Πώς θα μπορούσαμε να συλλάβουμε την ουσία των έμβιων όντων δεδομένης της πολυπλοκότητας που παρουσιάζουν; Εάν η επιστήμη της βιολογίας περιλαμβάνει στα αντικείμενά της και τον άνθρωπο, αυτό σημαίνει άραγε ότι το είδος μας είναι όπως όλα τα άλλα είδη;

Το θέμα της διάλεξης επικεντρώνεται στο ερώτημα που αφορά τις σχέσεις και τα σύνορα ανάμεσα στη βιολογία και τις άλλες «θετικές» ή «ανθρωπιστικές» επιστήμες. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι όλα όσα γνωρίζουμε συνιστούν το προϊόν ενός ανθρώπινου εγκεφάλου, ο οποίος συνδέει την ιστορία  μας με αυτή των ζώων και μας ξεχωρίζει από αυτά, με ριζικό τρόπο.

Στη διάλεξη θα αναλυθούν οι έννοιες της εξέλιξης και της ατομικότητας κάτω από το φως μιας νέας ανάγνωσης του έργου πολλαπλών θεωρητικών της επιστήμης και φιλοσόφων της έμβιας ύλης.

Χώρος: Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας

Ημερομηνία/ Ώρα έναρξης: 12 Φεβρουαρίου 2014/19:00

Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.

Επισκεφτείτε και την σχετική ιστοσελίδα του Megaron Plus, από όπου φαίνεται θα υπάρχει και ζωντανή αναμετάδοση για όσους δεν μπορούν να παραβρεθούν.

Σχετικά άρθρα για περαιτέρω ανάγνωση

Αφήστε μια απάντηση

%d