Αποστολές στους Πόλους
Το Exploratorium είναι ένα Μουσείο για τις επιστήμες, τις τέχνες, ενώ στις εκθέσεις του θα μπορέσει κάποιος να εντοπίσει επιτεύγματα τις ανθρώπινης νόησης. Θα επικεντρωθώ κυρίως, στο επιστημονικό κομμάτι του.
Αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα και τη δυναμική του διαδικτύου, οι υπεύθυνοι του Μουσείου έχουν κατασκευάσει μία ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα, για την οποία υπερηφανεύονται πως είναι on – line από το 1993 και είναι από τις πρώτες ιστοσελίδες Μουσείων στο διαδίκτυο (αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, γνωρίζω όμως πως περίπου τότε για πρώτη φορά εμείς στην Ελλάδα ήρθαμε σε επαφή με το διαδίκτυο, τουλάχιστον στα πανεπιστήμια καθώς θυμάμαι πως ήταν η χρονιά που άρχισε να λειτουργεί νησίδα ηλεκτρονικών υπολογιστών στο ΑΠΘ, στο Τμήμα Πληροφορικής, όπου πηγαίναμε τότε από διάφορες σχολές – εμείς ήμασταν και τυχεροί γιατί το Τμήμα Βιολογίας συστεγάζεται με αυτό της Πληροφορικής – σε μία νησίδα 10 υπολογιστών και φανταστείτε ότι ήμασταν μόνοι μας!!!! Όταν βέβαια το άθλημα έγινε γνωστό, μετά από περίπου ένα χρόνο, τότε έπρεπε να κλείσεις θέση για να κάτσεις σε έναν από τους δέκα υπολογιστές και υπήρχε και όριο μίας ώρας. Στη συνέχεια μας δόθηκε η δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης από το σπίτι – ας είναι καλά οι άλλοι δύο συγκάτοικοι που μου το επέτρεπαν – αλλά και πάλι με τον περιορισμό της μίας ώρας. Μόλις έφτανε η μία ώρα, το σύστημα σε πέταγε έξω, κι έπρεπε να ξανασυνδεθείς!!! Φανταστείτε όταν προσπαθούσα να κατεβάσω κάποιο αρχείο τι γινόταν: παιχνίδι με το χρόνο!!!).
Μετά από αυτή την τεράστια παρένθεση, επανέρχομαι. Μέσα στην ιστοσελίδα μπορούμε να βρούμε αρκετά καλούδια. Ξεχωρίζω ορισμένα που μου κίνησαν το ενδιαφέρον:
-
Ice Stories: Dispatches from Polar Scientists, όπου επιστήμονες παρουσιάζουν σε περίπου 30λεπτες εισηγήσεις ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τη ζωή στους Πόλους, τις συνήθειες, το περιβάλλον, τις ιδιαιτερότητες. Αυτές οι εισηγήσεις ουσιαστικά γίνονται μέσω webcast και on – line, σε προκαθορισμένες ημερομηνίες, όπου μπορεί κάποιος να υποβάλλει και ερώτημα. Βέβαια δεν έχουμε όλοι τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσουμε on – line οπότε υπάρχουν και τα “Archived Media” όπου μπορούμε χαλαρά και με το δικό μας ρυθμό να παρακολουθήσουμε τις εισηγήσεις.
-
Microscope Imaging Station, όπου μπορείτε να δείτε πλήθος φωτογραφιών από μικροσκόπια με τη δυνατότητα να τις “κατεβάσετε” στον προσωπικό σας υπολογιστή. Επίσης υπάρχουν και φωτογραφίες τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ομορφύνετε βιολογικά την επιφάνεια εργασία σας.
-
Exploratorium’s Origins: From Jungle to Lab: The Study of Life’s Complexity, όπου περιγράφεται η επιστημονική μέθοδος και η διαδικασία συλλογής δεδομένων στη βιολογία.
-
Hands on Activities, όπου υπάρχει πλήθος δραστηριοτήτων για εύκολα παρατηρήσιμα και άμεσα καταγράψιμα βιολογικά φαινόμενα.
Ψάχνοντας στην ενδιαφέρουσα αυτή ιστοσελίδα, σίγουρα θα βρείτε και επιπλέον υλικό. Απλά καταγράφω αυτά που εντόπισα εγώ και μου έκαναν περισσότερο εντύπωση. Και είναι βέβαιο, πως το υλικό δεν αφορά μόνο τη Βιολογία αλλά υπάρχει πλούσιο και για τις άλλες Επιστήμες της Φύσης, τη Γεωλογία, τη Φυσική, τη Χημεία. Το παράδειγμα αυτού του μουσείο ας ευχηθούμε να το μιμηθούν και αντίστοιχα ελληνικά, στις ιστοσελίδες των οποίων κυρίως παρέχονται πληροφορίες για τις δραστηριότητες του μουσείου και τις εκθέσεις, ενώ υπολείπονται υλικού στην ελληνική γλώσσα που θα μπορούσε άμεσα να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα μας.
Αν και οι προτάσεις του Exploratorium είναι στην αγγλική, νομίζω πως ο καθένας από εμάς μπορεί να επιλέξει εκείνο με το οποίο νιοώθει περισσότερο οικείος και να το παρουσιάσει στους μαθητές του. Μία άλλη ιδέα θα ήταν να δοθεί στους μαθητές κάποιο από τα βίντεο ή τις δραστηριότητες, στα πλαίσια εργασίας, να το παρουσιάσουν στους συμμαθητές τους. Μην ξεχνάμε ότι αρκετοί μαθητές μας γνωρίζουν πολύ καλύτερα αγγλικά από εμάς. Ας εκμεταλλευτούμε αυτή τους τη γνώση.
Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια σχόλια που έγιναν στο “Ας μπούμε σε μία τάξη” κι αφορά την αγωνία της συναδέλφου Ινδιάννα σχετικά με τη δυσκολία ενημέρωσης για τις διάφορες εξελίξεις ή θέματα που αφορούν τις επιστήμες στην εκπαίδευση. Το Exploratorium, όπως βέβαια και πολλές άλλες ιστοσελίδες, δίνει τη δυνατότητα να εγγραφεί κάποιος στο newsletter όπου ενημερώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (νομίζω μία φορά την εβδομάδα, αν θυμάμαι καλά). Έτσι μπορεί κάποιος να μαθαίνει τα νέα του μουσείου, χωρίς να είναι απαραίτητο να επισκέπτεται συχνά την ιστοσελίδα του.
Το ίδιο βέβαια ισχύει και σε πολλές άλλες περπτώσεις. Μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα newsletters και όποια δεν σας φαίνονται ενδιαφέροντα να διαγραφείτε.
Είπαν