Εργαστηριακές δραστηριότητες Βιολογίας, Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ, 2012-2013 (με ορισμένα λάθη)…

Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, 4ο Λύκειο Ζωγράφου

Το εργαστήριό μας, στο 4ο Λύκειο Ζωγράφου

Η αναμενόμενη εγκύκλιος για τις εργαστηριακές δραστηριότητες 2012 – 2013 ανακοινώθηκε από το Υπουργείο.

Όπως φαίνεται η εγκύκλιος, όσα αφορά τις εργαστηριακές ασκήσεις της Βιολογίας είναι περίπου ίδια με αυτή του 2011 – 2012.

Βέβαια υπάρχουν κάποια στοιχεία που κάνουν εντύπωση:

  1. Προτείνονται ασκήσεις για τη Βιολογία Β Λυκείου Επιλογής!!! Όπως γνωρίζουμε το μάθημα αυτό πια δεν υπάρχει στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Β Λυκείου (Ωρολόγιο Πρόγραμμα Β Λυκείου 2012 – 2013). Προφανώς είναι ΛΑΘΟΣ!!!!
  2. Στη Γ Λυκείου προτείνεται να γίνει μία εργαστηριακή άσκηση με θέμα “Ανίχνευση αμύλου –πρωτεϊνών”. Προφανώς είναι ΛΑΘΟΣ. Οι συντάκτες της εγκυκλίου ήθελαν να γράψουν αυτή την άσκηση στη Β Λυκείου, αλλά κάπου τους έπεσε ένα παραπάνω “ENTER” στη δημιουργία της λίστας (φαίνεται κιόλας από την αρίθμηση της άσκησης – 8 από τον εργαστηριακό οδηγό – που εννοείται πως αναφέρεται στον εργαστηριακό οδηγό της Β Λυκείου). Είναι μία άσκηση που δεν έχει καμία σχέση με την ύλη και τους στόχους της Βιολογίας Γ Λυκείου Γενικής Παιδείας.

Υπάρχει και μία αλλαγή για τα ΕΠΑΛ, που ενώ με την παλιά εγκύκλιο κάνανε τις ίδιες εργαστηριακές ασκήσεις με τα Γενικά, τώρα υπάρχει η διευκρίνιση ” Να καθοριστούν από τον Υπ. ΕΚΦΕ σε συνεργασία με τον Σχ. Σύμβουλο ΠΕ.04″.

Και μην ξεχνάμε πως τα εργαστήρια είναι μία πολύ ευκαιρία να αναδείξουμε την ομορφιά της επιστήμης μας, να προάγουμε τη διδασκαλία της και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών μας.

Σχετικά άρθρα για περαιτέρω ανάγνωση

1 Απάντηση

  1. 1 Δεκεμβρίου 2013

    […] με την ανίχνευση του αμύλου, η οποία βέβαια και ήταν παντελώς άσχετη με την ύλη του […]

Αφήστε μια απάντηση

%d