Η Γενετική Ιστορία της Ελλάδας. Το DNA των Ελλήνων

triantiafilidis_biblio

Ένα βιβλίο του Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Α.Π.Θ., του κ. Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Ακολουθεί μία περίληψη του βιβλίου
Οι μελέτες του DNA των σύγχρονων ανθρώπων είναι μάρτυρες του ιστορικού και προϊστορικού παρελθόντος εξίσου αξιόπιστοι με τα αρχαιολογικά ευρήματα και τις ιστορικές μαρτυρίες, εφόσον το γενετικό υλικό μεταβιβάζεται σχεδόν αυτούσιο από τους πανάρχαιους προγόνους στους σημερινούς απογόνους τους. Ως εκ τούτου, το βιβλίο αυτό επιδιώκει να  παντρέψει τον σύγχρονο κλάδο της Γενετικής με την  Ιστορία, την Αρχαιολογία, τη Γλωσσολογία, την Ανθρωπολογία, την Παλαιοντολογία, ακόμη και τη Μυθολογία, για να δώσει επιστημονικές απαντήσεις σε ερωτήματα για την ταυτότητα και την καταγωγή των σημερινών κατοίκων της Ελλάδας.

Μετά από μια σύντομη εισαγωγή στις βασικές έννοιες της γενετικής, ώστε ο αναγνώστης να μπορέσει να ακολουθήσει τη λογική των επιστημονικών δημοσιευμάτων, το βιβλίο παραθέτει τα πιο σύγχρονα επιστημονικά  στοιχεία για τη γενετική σύσταση των σημερινών κατοίκων της Ελλάδας και τα συγκρίνει με αντίστοιχα δεδομένα από λαούς της Βαλκανικής, της Ευρώπης, της  Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Η γενετική κληρονομιά των σύγχρονων Ελλήνων παρέχει τα στοιχεία για να περιγραφεί η γενετική ταυτότητα μας και για να ιχνηλατηθούν οι προγονικές βιολογικές ρίζες μας. Δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα για την εγκατάσταση των προγόνων μας στον ελλαδικό γεωγραφικό χώρο, για τη σχέση σύγχρονων και αρχαίων Ελλήνων και για τις αλληλεπιδράσεις των Ελλήνων με άλλους λαούς από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Η DNA υπογραφή των Ελλήνων αντικατοπτρίζει, ακόμη και σήμερα,  την εξάπλωση των αρχαίων Ελλήνων και αποδεικνύει τη συνέχεια των Ελλήνων στον  χώρο και στον χρόνο. Tο επιστημονικό αυτό κείμενο απευθύνεται, όχι μόνο στους ειδικούς επιστήμονες, αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό που επιθυμεί να ενημερωθεί με τρόπο υπεύθυνο για τα ευαίσθητα ζητήματα της γενετικής ταυτότητας και ιστορίας των Ελλήνων.

Το βιβλίο κυκλοφορία από τις Εκδόσεις Κυριακίδη,  Παναγίας Δεξιάς 7, Τ.Κ. 54635 Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2310 200376, e-mail: kyriakidoud@hotmail.com

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) αναφέρει: Η λιανική τιμή του βιβλίου είναι 33 ευρώ και η γραμματεία της ΠΕΒ βρίσκεται σε επικοινωνία με τον εκδοτικό οίκο ώστε τα μέλη της ΠΕΒ να μπορούν να αγοράζουν το βιβλίο με σημαντική έκπτωση (περίπου 25%). Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να προμηθευτούν το βιβλίο να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά με την γραμματεία.

Αφήστε μια απάντηση