Η εξέλιξη των τετραπόδων, με διαφορετική οπτική…

Εικονική αναπαράσταση του σώματος των Ιχθυόστεγων

Εικονική αναπαράσταση του σώματος των Ιχθυόστεγων

Μία νέα μελέτη διαπιστώνει πως οι μέχρι τώρα εξηγήσεις για την εμφάνιση των τετράποδων οργανισμών, θα πρέπει να είναι εσφαλμένες. Ερευνητές κατόρθωσαν να αναλύσουν τρισδιάστατα μοντέλα απολιθωμάτων ηλικίας 360 εκατομμυρίων χρόνων και να επαναπροσδιορίσουν τις θεωρίες τους. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα μέρη της σπονδυλικής στήλης που θεωρούνταν πως χρησιμοποιούνταν για το σχηματισμό του μπροστινού μέρους του ζώου, στην πραγματικότητα χρησιμοποιούνται για να σχηματιστεί το πίσω μέρος του – και αντιστρόφως. Τα ευρήματα επιπλέον προσφέρουν πληροφορίες ακόμα και για το πώς έχει εξελιχθεί η σπονδυλική στήλη.

Οι επιστήμονες εξέτασαν την ομάδα των τετραπόδων και ειδικότερα τρεις κατηγορίες οργανισμών: τα Ιχθυόστεγα (Ichthyostega), τα Ακανθόστεγα (Acanthostega) και τα Pederpe. Και τα τρία αυτά πρωτόγονα τετράποδα ζώα ήταν τα πρώτα πλάσματα που μετακινήθηκαν έξω από τους ωκεανούς, ανοίγοντας το δρόμο για την πληθυσμιακή έκρηξη των σπονδυλωτών στην ξηρά, και για αυτό παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους παλαιοντολόγους. Η παρούσα μελέτη είναι το κλειδί για την κατανόηση του πώς έγινε αυτή η μετάβαση.

Χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε μια 3D ανακατασκευή της σπονδυλικής στήλης του τετραπόδου. Έτσι διαπιστώθηκε πως οι σπόνδυλοί του είχαν εντελώς διαφορετική δομή από ότι υποστηριζόταν τα τελευταία 150 περίπου χρόνια. Επίσης ανακάλυψαν την πρώτη γνωστή απόδειξη εμφάνισης στέρνου στα ιχθυόστεγα.

Παλαιότερη έρευνα της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε προτείνει πως τα τετράποδα σύρθηκαν έξω από τις θάλασσες με τα μπροστινά τους πόδια, σέρνοντας το υπόλοιπο μέρος του σώματός τους πάνω στο έδαφος. Τα νέα ευρήματα ενισχύουν αυτή την άποψη.

Η σχετική εργασία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature (Vertebral architecture in the earliest stem tetrapods).

Αφήστε μια απάντηση