Ομιλία – Παρουσίαση σχετικά με ερευνητική αποστολή

TARA Oceans Expedition – a 3-year research cruise across the world's oceans

Πηγή: EMBL

Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (European Molecular Biology Laboratory – EMBL), στα πλαίσια διαφόρων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει με κύριο στόχο τη διάχυση προς την κοινωνία διαφόρων επιστημονικών επιτευγμάτων, διοργανώνει ετήσια μία διαδικτυακή παρουσίαση υπό τον γενικό τίτλο: “EMBL Insight Lectures”.

Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για τις παλαιότερες παρουσιάσεις (Chemistry and Biology – Strong allies in the fight against cancer, Exploring genome sequences to learn about human diseases), καθώς και τα βίντεο από αυτές:

  1. Chemistry and Biology – Strong allies in the fight against cancer
  2. Exploring genome sequences to learn about human diseases

Η φετινή παρουσίαση θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου 2012, και θα έχει θέμα μία ερευνητική αποστολή που γύρισε σε όλες τις θάλλασες του κόσμου. Τέλος Μαρτίου του 2012, το ερευνητικό σκάφος Tara ολοκλήρωσε το 60.000 ναυτικών μιλίων ταξίδι του, σε μεγάλους ωκεανούς, προκειμένου να μελετήσει τους μικροσκοπικούς οργανισμούς που αποτελούν περίπου το 98% της βιομάζας των ωκεανών. Συνέλλεξε δεκάδες χιλιάδες δείγματα από περισσότερους των 150 σταθμών και σταμάτησε σε πάνω από 50 λιμάνια στην προσπάθεια των ερευνητών να κατανοήσουν καλύτερα πώς η θαλάσσια ζωή θα επηρεαστεί από παγκόσμια φαινόμενα, όπως η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης ο ερευνητής του EMBL Eric Karsenti θα παρουσιάσει ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν από την 3ετή αποστολή του Tara Oceans και τα οποία θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε περισσότερα για τη λειτουργία, την εξέλιξη, και την οικολογία των θαλάσσιων ειδών και των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Όσο αφορά τα διαδικαστικά για να παρακολουθήσετε την ομιλία:

  • θα πρέπει μέχρι αύριο, 3 Δεκεμβρίου να δηλώσετε ενδιαφέρον, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εγγραφής
  • η ομιλία θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου 2012, από της 10:30-12:00 (ώρα Γερμανίας), δηλαδή 11:30-13:00 (ώρα Ελλάδας)
  • εφόσον εγκριθεί η εγγραφή σας θα λάβετε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο θα σας περιγράφει αναλυτικά το σύνδεσμο που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να δείτε ζωντανά την ομιλία
  • οι διοργανωτές αναφέρουν πως θα μπορούν οι συμμετέχοντες να υποβάλλουν ερωτήματα, ενώ θα υπάρχει ακόμα η δυνατότητα πέρα από το live streaming μέσω του φυλλομετρητή σας (browser) να παρακολουθήσετε την ομιλία και μέσω Skype
  • θα πρέπει να έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας το πρόσθετο Silverlight της Microsoft (πατήστε εδώ για να μεταβείτε στη σελίδα απόκτησης του πρόσθετου)

Ίσως μία καλή ιδέα θα ήταν να εγγραφείτε και την ημέρα-ώρα της παρουσίασης να μαζέψετε τους μαθητές σας για να την παρακολουθήσουν μέσω ενός βιντεοπροβολέα. Σίγουρα το γεγονός ότι θα είναι στα Αγγλικά αποτελεί μία δυσκολία, αλλά πια οι περισσότεροι μαθητές γνωρίζουν πολύ καλά την Αγγλική γλώσσα. Θα μπορούσατε να υποβάλλετε κατά αρχάς την εγγραφή και να διαπραγματευτείτε στη συνέχεια την παρακολούθηση με όσους μαθητές εκδηλώσουν ενδιαφέρον και έχουν ένα σχετικά καλό επίπεδο Αγγλικών. Καθώς, οι διοργανωτές γνωρίζουν πως το κοινό θα είναι από πολλά κράτη και σε αυτές τις περιπτώσεις επιλέγεται αγγλική γλώσσα που να είναι εύκολα κατανοητή από τους περισσότερους.

Αφήστε μια απάντηση