Ο Γουάλας και το παραμύθι με την αλεπού…
Όπως ο Γουάλας περιγράφει στη βιογραφία του, μία από τις αγαπημένες του συνήθειες κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, ήταν να κάθεται στην αγκαλιά της μητέρας του κι εκείνη να του διαβάζει διάφορες ιστορίες ή παραμύθια. Μεταξύ αυτών “Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης”, “Η Κοκκινοσκουφίτσα” και πολλά άλλα.
Αγαπημένη του σειρά ήταν οι “Μύθοι του Αισώπου”. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περιγραφή του για το παραμύθι με την αλεπού, η οποία όντας διψασμένη βρήκε μία στάμνα που είχε λίγο νερό στον πάτο της. Η στάμνα είχε μικρό στόμιο για το στόμα της αλεπού, δυσκολεύοντας την. Έτσι η πονηρή αλεπού αποφάσισε να ανεβάσει τη στάθμη του νερού ρίχνοντας πετραδάκια μέσα στη στάμνα. Αυτή η περιγραφή εντυπωσίασε πολύ τον Γουάλας, του φάνηκε αρκετά μαγική μία τέτοια λύση στο πρόβλημα της αλεπούς και αποφάσισε να κάνει το πρώτο του πείραμα, στην πίσω αυλή του σπιτιού στην οποία έβλεπε η κουζίνα του σπιτιού.
Έτσι, μία μέρα βρήκε ένα δοχείο στον κήπο και αποφάσισε να υλοποιείσει την πονηρή λύση της αλεπούς. Έριξε στο δοχείο μία μικρή ποσότητα νερού, περίπου δύο δάχτυλα από τον πάτο του δοχείου, και μάζεψε όλες τις μικρές πέτρες που βρισκόταν στην αυλή. Άρχισε να ρίχνει τις πέτρες μέσα στο δοχείο, αλλά δεν παρατήρησε τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει, όπως άλλωστε ανέμενε βάση του παραμυθιού. Έτσι πήρε το φτυάρι του και άρχισε να βγάζει πέτρες από το λιθόστρωτο μονοπάτι και μαζί με αυτές φυσικά αρκετό χώμα. Προσθέτοντας τα καινούρια του υλικά (πέτρες + χώμα) στο δοχείο, όχι μόνο δεν παρατήρησε να ανεβαίνει η στάθμη του νερού αλλά διαπίστωσε ότι σχηματίστηκε λάσπη. Και όσο περισσότερο λασπωνόταν το περιεχόμενο του δοχείο, τόσο μειωνόταν η ποσότητα του νερού.
Και καταλήγει (2ο Κεφάλαιο, 1ος Τόμος, σελίδα 22):
… στο τέλος κουρασμένος τα παράτησα, και συμπέρανα πως η ιστορία δεν πρέπει να ήταν αληθινή. Και φοβάμαι πως ίσως αυτό το περιστατικό με έκανε να μην πιστεύω σε πειράματα που περιγράφονται σε βιβλία με ιστορίες. Ήταν το πρώτο μου αποτυχημένο πείραμα…
Καθώς φέτος είναι το Έτος Γουάλας θα επανέλθω και με επιπλέον ιστορίες από την πολυτάραχη και άκρως ενδιαφέρουσα ζωή του Άλφρεντ Γουάλας (Alfred Russel Wallace).
Διαβάστε για την πρώτη διαπίστωση του Wallace σχετικά με την εξέλιξη και το «Νόμο Sarawak».
Είπαν