Πίθηκοι αναζητούν τροφή ανάλογα με τις καιρικές προβλέψεις
Eίναι γνωστό πως οι άνθρωποι ελέγχουν τις καιρικές προβλέψεις προκειμένου να καθορίσουν τα ψώνια τους για τρόφιμα, σκεφτείτε το παgωτό και το τις ψησταριές στην ύπαιθρο. Φαίνεται πως μερικοί πίθηκοι χρησιμοποιούν επίσης τις ενδείξεις του καιρού για να αποφασίσουν πότε κι από που να προμηθευτούν με φαγητό. Τα νέα ερευνητικά δεδομένα μπορούν να υποστηρίξουν τη θεωρία ότι τα πρωτεύοντα εξέλιξαν το μέγεθος του εγκεφάλου τους προκειμένου να βρουν με μεγαλύτερη επιτυχία τρόφιμα. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη πως τα πρωτεύοντα προτιμούν τα φρούτα από τα φύλλα, διαδικασία που χρειάζεται εξελιγμένους και πιο σύνθετους εγκεφάλους. Τώρα οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει πως μερικά πρωτεύοντα που προτιμούν να τρώνε φρούτα εμφανίζονται αρκετά έξυπνα προκειμένου να εντείνουν την αναζήτησή τους για σύκα, μετά από περίοδο που ευνοεί την ανάπτυξη των φρούτων.
Η Καρλίν Ζανμάατ του βρετανικού πανεπιστημίου του Σεντ Άντριους, και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν την τεχνολογία GPS (σύστημα παγκόσμιου προσδιορισμού θέσης) για να καταγράψουν τη θέση μίας ομάδας 24 χιμπαντζήδων (είδος Albigena Lophocebus) κάθε 10 λεπτά από το σούρουπο μέχρι την αυγή, για 210 ημέρες κατά τη διάρκεια ενός έτους. Τα κύρια φρούτα στη διατροφή των ζώων είναι σύκα και η ερευνητική ομάδα χαρτογράφησε επίσης τη θέση 80 δέντρων συκιάς μέσα στην τεράστια έκταση της Ουγκάντα που κινούνται οι πίθηκοι.
Η ερευνητική ομάδα σημείωνε κάθε πότε οι πίθηκοι πλησίαζαν μέχρι 100 μέτρα από ένα δέντρο συκιάς που είχαν επισκεφθεί προηγουμένως και κατέγραψε τα επίπεδα της θερμοκρασίας και της ηλιοφάνειας. Έτσι διαπίστωσαν ότι μια σειρά θερμών ημερών σήμαινε ότι οι πίθηκοι ήταν πιθανότερο να ξαναεπισκεφτούν τα δέντρα συκιάς στα οποία είχαν βρει φρούτα πριν. Και οι ηλιόλουστοι ουρανοί μια δεδομένη ημέρα πιθανώς να αύξαναν αυτήν την πιθανότητα ακόμη περισσότερο. Η παρούσα μελέτη παρουσιάζεται στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.
Αυτή η ποικιλία των φρούτων δείχνει σημάδια προτιμήσεων ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με τους ερευνητές, που αποκλείουν τις οπτικές ενδείξεις. “Η διαθεσιμότητα των ώριμων σύκων στην Ουγκάντα παραμένει η ίδια ανεξάρτητα από την εποχή. Το γεγονός αυτό το καθιστά ακόμα σημαντικότερη την επιλογή των ζώων να λαμβάνουν υπόψη τους τις καθημερινές καιρικές αλλαγές”, λέει η Ζανμάατ. Τα ώριμα φρούτα εκλύουν μυρωδιά. Αλλά οι πίθηκοι ήταν επίσης πιθανότερο να επισκεφτούν τα δέντρα με τα ανώριμα σύκα στη διάρκεια καλοκαιρίας απ’ ότι στην κακοκαιρία.
Τα ανώριμα σύκα επιτρέπουν την ανάπτυξη προνυμφών ζώων οι οποίες αποτελούν φαγητό για τα ζώα ενώ τις θερμές ημέρες η αύξηση αυτών των ζωυφίων επιταχύνεται. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό απορρίπτει την υπόθεση πως οι πίθηκοι διεγείρονται απλά από τη μυρωδιά των ώριμων σύκων κατά τη διάρκεια των θερμών ημερών. Άλλοι επιστήμονες εξετάζουν εάν τα ζώα κάνουν πραγματικά μια σύνδεση μεταξύ του ηλιόλουστου καιρού και της ωρίμανσης των φρούτων. Προτείνουν ότι πιθανώς οι πίθηκοι βαριούνται να αναζητήσουν σε μεγάλες εκτάσεις τρόφιμα κατά τη διάρκεια υγρών ημερών.
Είπαν