Περιβαλλοντικό Έγκλημα στο Ρέθυμνο

Ρέθυμνο - Αρχιπέλαγος

 

Περιβαλλοντικό Έγκλημα στο Ρέθυμνο

Στην περιοχή εντοπίστηκε υπερχείλιση και εξαγωγή ακαθαρσιών μέσα από τα ασβεστολιθικά πετρώματα των βράχων, οι οποίες κατέληγαν στη θάλασσα. Το φαινόμενο της υπερχείλισης είναι ενδεικτικό της εκτεταμένης μόλυνσης και ρύπανσης, ενώ οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την αναπόφευκτη δραματική επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα είναι αδύνατο να προβλεφθούν. Εκτεταμένη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα ως αποτέλεσμα διοχέτευσης λυμάτων (ακαθαρσιών) του χοιροτροφείου σε έδαφος με φυσικά ρήγματα.Οι εγκαταστάσεις της μονάδος, που είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κλάδο της βιομηχανίας αλλαντικών, βρίσκονται στην επιφάνεια πετρωμάτων που είναι έντονα διαρρηγμένα. Η περιεκτικότητα σε ολικά κολοβακτηρίδια και Ε.coli που εντοπίστηκε στα δείγματα θαλασσινού νερού, καθιστά την κολύμβηση εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και επιβαρύνει σημαντικά το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής, η οποία σημειώνεται πως απέχει λιγότερο από μισό χιλιόμετρο από την πλησιέστερη ξενοδοχειακή μονάδα.

Η κατάσταση αυτή θίγει κάθε έννοια πολιτισμού και σεβασμού στο φυσικό περιβάλλον και διογκώνει καθημερινά τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την υγεία των οικοσυστημάτων.

2 Απαντήσεις

 1. Ο/Η ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Ν.ΡΕΘΥΜΝΗΣ λέει:

  Καλημέρα σας,

  Με χαρά διαπιστώνουμε την προβολή των αποτελεσμάτων της έρευνας του «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ» και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την περιβαλλοντική καταστροφή στο Ρέθυμνο.
  Η ανάδειξη του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει και το αμέσως επόμενο η διεκδίκηση της άμεσης επίλυσής του από τους αρμόδιους φορείς.
  Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας έχουμε ξεκινήσει την συλλογή υπογραφών που θα συνοδεύσουν το ψήφισμα μας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής αλλαγής. Στην προσπάθεια μας αυτή χρειαζόμαστε όλους εσάς αρωγούς και σας παρακαλούμε να δημοσιεύσετε στο ιστοχώρο σας σύνδεσμο (link) που θα παραπέμπει τους επισκέπτες σας στην σελίδα του ψηφίσματος.

  Ο σύνδεσμος είναι http://www.gopetition.com/online/32430.html και ο «κώδικας» που πρέπει να χρησιμοποιηθεί είναι
  Online petition – ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΑΤΖΙΜΑ

  Θα θέλαμε τέλος να μας ενημερώσετε για την αποδοχή της παράκλησής μας και ενσωμάτωσης του ψηφίσματός μας στον ιστοχώρο σας στο mail:
  Ecogreensret@yahoo.gr.

  Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

  Οικολόγοι Πράσινοι Ν.Ρεθύμνης.

 2. Ο/Η manolito λέει:

  ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΑΤΖΙΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
  Online petition – ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΑΤΖΙΜΑ

Αφήστε μια απάντηση