Συναισθηματική Νοημοσύνη
Όταν διάβασα το βιβλίο του Ντανιέλ Γκόλεμαν με τίτλο “Η συναισθηματική νοημοσύνη. Γιατί το EQ είναι πιο σημαντικό από το IQ” πρέπει να ομολογήσω πως αρκετά πράγματα ξεκίνησα να τα παρατηρώ, να τα αντιλαμβάνομαι και κυρίως να πράττω με διαφορετικό τρόπο. Η βασική έννοια που προσπαθεί να εισαγάγει ο συγγραφέας είναι αυτή της “ενσυναίσθησης”, δηλαδή του να μπορείς να έχεις την ικανότητα να βάζεις εσένα στη θέση του άλλου, να βιώνεις τις καταστάσεις σαν να ήσουν ο “άλλος” και όχι ο ευατός σου.
Μία τέτοια στάση ζωής θα μπορούσε να μας βοηθήσει σε πολλά επίπεδα: στις σχέσεις μας με τους μαθητές στα σχολεία, με τους συναδέλφους στις επιμορφώσεις, με τις συζύγους μας, την οικογένειά μας, τους συνεργάτες μας, τους συνανθρώπους μας, κτλ…
Έτσι θυμήθηκα το συγκεκριμένο βιβλίο, όταν διαβάζα στο blog της Daskaloua για ένα παιχνίδι, από όπου και αντιγράφω: “… αξίζει τον κόπο με ένα dlp projector να παίξετε με την τάξη (όσοι συνάδελφοι ασχολείστε με δευτεροβάθμια, ή με τελευταίες τάξεις του δημοτικού) και αυτό το παιχνίδι της UNHCR. Κι όσοι είστε μη συνάδελφοι και μη γονείς – κακό δεν κάνει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τη θέση του άλλου …”
Νοιώθεις τρομακτικά όταν πρέπει σε ένα λεπτό να απαρνηθείς τον καταναλωτισμό σου και να επιλέξεις τα πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να χωρέσουν σε ένα μικρό σακίδιο… ή όταν ξέρεις πως θα πρέπει να ξεφύγεις από τους διώκτες σου οι οποίοι έχουν διαφορετική άποψη σχετικά με τον τρόπου που ασκείται η εξουσία…
Μέρες που είναι, ας φιλτράρουμε τον κόσμο μας με περισσότερη ενσυναίσθηση… ίσως έτσι νοιώσουμε κι εμείς καλύτερα μέσα σε αυτόν…
Να βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του άλλου…μεγάλη κουβέντα. Τις περισσότερες φορές ζούμε τις σχέσεις μας σε διπολική βάση…ο ένας απέναντι από τον άλλον. Βάζοντας όμως τον εαυτό σου στη θέση του άλλου βλέπεις ότι τελικά η διαφορά μεταξύ σας δεν είναι τόσο μεγάλη. Ήσουν και ΄συ κάποια στιγμή σαν τον άλλον ή έπραξες σαν αυτόν… Η συνειδητοποίηση αυτού είναι βρίσκω πολύ λυτρωτική και σίγουρα πρέπει να φέρνει συναισθηματική ωριμότητα…
Μου έδωσες ωραία ιδέα για ποστ…
Καλό Πάσχα.
Η εν-συναίσθηση (η ικανότητα να μπαίνεις στη θέση του άλλου) είναι βασικό στοιχείο των ηθικών συστημάτων που υπάρχουν στα ζώα (και όμως είναι αλήθεια!). Ο Frans De Waal (εξαιρετικός και αναγνωρισμένος μελετητής των Πρωτευόντων) θεωρείται εισηγητής αυτής της θεωρητικής προσέγγισης και την παρουσιάζει με πολλά επιχειρήματα και ιδιαίτερα ευφυή τρόπο στο τελευταίο του βιβλίο που κυκλοφορεί στα ελληνικά: «Ο πίθηκος μέσα μας» (Our Inner Ape) και υπότιλο, «ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΦΥΣΗΣ» (Εκδόσεις ΑΙΩΡΑ). Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα !
Χρόνια και χρόνια η παραδοσιακή και απολιθωμένη αριστερά στον τόπο μας, έχει απαγορεύσει εντελώς κάθε συζήτηση περί «ανθρώπινης φύσης» ως το κατ’ εξοχήν πεδίο του Ιδεαλισμού και της αντίδρασης, όπως ισχυρίζονται οι νέοι υποστηρικτές της θρησκευτικής σκέψης. Ίσως γιατί αυτό ακριβώς, η επιστημονική έρευνα της «ανθρώπινης φύσης», είναι το πιο προωθημένο πεδίο επιστημονικής (εξελικτικής) σκέψης σήμερα, σχετικά με την ανθρώπινη συμπεριφορά και τη θέση της μέσα στο πλαίσιο της συγκριτικής μελέτης των Πρωτευόντων. Είναι η πρωτοπορία της επιστημονικής προσέγγισης που βάλλει ευθέως κατά της ανθρώπινης αλαζονείας και της κατασκευασμένης κυριαρχίας του ανθρώπου πάνω στη φύση και τα ανθρώπινα πλάσματα, και αυτό είναι ανεπίτρεπτο για τους «ανθρωποκεντρικούς» ιεροεξεταστές της εξουσιομανίας σε Φύση και άνθρωπο.
Για πόσο καιρό ακόμα θα θεωρείται ταμπού και Ιδεαλισμός η μελέτη του ανθρώπου στα πλαίσια της Ζωολογίας και της Ηθολογίας, όπως κάθε άλλου είδους στον φυσικό κόσμο ; Δυστυχώς μαζί με το εξοβελισμό της εξελικτικής σκέψης από την επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα, (οι φωτεινές εξαιρέσεις απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα) ριζοσπαστικές θεωρήσεις κρατούνται στο σκοτάδι. Όσοι ψελλίζουν κάτι διαφορετικό, ότι μπορούν να ακουστούν, ας περιμένουν τον επόμενο αιώνα, όπου και πάλι, πιθανόν να ακουστεί μονάχα ο αντίλαλος από το γρύλισμα μέσα από τα πηγάδια της κόλασής τους.
Τι ωραία που περνάμε στην Ελλάδα, στη χώρα του φωτός και της σκέψης !!