Φτιάξε κι εσύ ένα μοντέλο DNA. Μία πρόταση από το ΓΕΛ Γαργαλιάνων

Πηγή: Τη φώτο την "έκλεψα" από τον συνάδελφο Νίκο Κούρδογλου, που με τους μαθητές του φτιάξανε το όμορφο μοντέλο

Πηγή: Τη φώτο την “έκλεψα” από τον συνάδελφο Νίκο Κούρδογλου, που με τους μαθητές του φτιάξανε το όμορφο μοντέλο

Ο συνάδελφος Νίκος Κούρδογλου, από το Λύκειο Γαργαλιάνων έφτιαξε με τους μαθητές του το παραπάνω όμορφο μοντέλο DNA. Μπορείτε και εσείς να φτιάξετε ένα όμορφο αντίστοιχο μοντέλο στο σχολείο σας, ακολουθώντας τις οδηγίες του Νίκου.

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Eurovolvox όπου υπάρχει αναλυτικά το πρωτόκολλο για τη δημιουργία του μοντέλου. Σε αυτή την ιστοσελίδα θα βρείτε τα ζεύγη των βάσεων σε μορφή PDF.

Εμείς τις μεγενθύναμε σε Α3 φωτοτυπικό χαρτί (έγχρωμα) και τις κολλήσαμε πάνω – κάτω για να τις βλέπει κανείς και από τις δύο όψεις. Η κόλλα να είναι αρκετή για να σκληρύνουν λίγο τα χαρτιά.

Στη συνέχεια τσακίζεις στα σημεία που υποδεικνύει το μοντέλο με αρκετή προσοχή στον προσανατολισμό του τσακίσματος. Τα κίτρινα καλαμάκια τοποθετούνται ανάμεσα στα ζεύγη για να διατηρηθούν οι αποστάσεις. Τα ζεύγη των βάσεων έχουν οπή που υποδεικνύεται από το μοντέλο και τα περάσαμε σε πετονιά.

Στις συνέχεια και εφόσον ο προσανατολισμός των τσακισμάτων είναι σωστός συνδέονται οι φωσφορικές ομάδες με τα υδροξύλια. Οι οδηγίες μιλούν για κόλλημα, εμείς όμως επιλέξαμε να τις ενώσουμε με συνδετήρες για να αποκτήσει το μοντέλο λίγο βάρος.

Αριθμητικά δεδομένα: Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει ύψος γύρω στα 2,40m. Οι αποστάσεις μεταξύ των βάσεων είναι 3 cm. Το πλάτος των ζευγών είναι 24 cm περίπου. Χρειαστήκαμε για το συγκεκριμένο μοντέλο 80 ζεύγη βάσεων.

Σημείωση 1. Το μοντέλο είναι μεταφερόμενο, αφού έχει βιδωθεί σε κόντρα πλακέ και έχει τεντωθεί η πετονιά δεμένη στο ταβάνι.

Σημείωση 2. Στα παιδιά άρεσε πολύ το αποτέλεσμα, ενώ στην αρχή είχαν δυσανασχετήσει με τη χαρτοκοπτική.

Νίκο σε ευχαριστούμε. Αναμένουμε και άλλες φώτο με αντίστοιχα μοντέλα…

Αφήστε μια απάντηση