Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη αποκτά και τυπικά το δικό της Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Στο κτήριο της πρώην Ναυτικής Διοίκησης στην προβλήτα Α’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στεγάζεται εδώ και λίγες μέρες το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Οι μοναδικές συλλογές φυσικής ιστορίας (χλωρίδα, πανίδα, απολιθώματα, ορυκτά, περιβάλλον) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα εκτεθούν σταδιακά συγκεντρωμένες στον νέο τους χώρο και θα αποτελέσουν τον πυρήνα για την ανάπτυξη ενός μεγάλου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ στο μέλλον.

Μάλιστα όπως διαβάζω, αυτή τη στιγμή στο Μουσείο παρουσιάζεται και μία επιπλέον έκθεση: «ΤΟ ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ».

Η έκθεση «ΤΟ ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»

Η έκθεση «ΤΟ ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ» είναι μια πρωτότυπη έκθεση που δομείται με κεντρικό έκθεμα το ακριβές πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου σε φυσικές διαστάσεις με ηχητικά εφέ και κίνηση.

Το Δεινοθήριο της Λέσβου βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999, κοντά στο Γαβαθά. Ειδικότερα, βρέθηκαν η κάτω γνάθος και τα οστά που συνέδεαν αυτήν με το κρανίο του ζώου. Επάνω σε κάθε μισή γνάθο (ημιγνάθο) βρίσκονται πέντε δόντια. Το εύρημα βρισκόταν μέσα σε λιμναία ιζήματα τα οποία σκεπάστηκαν από ηφαιστειακά στρώματα που περιέχουν απολιθωμένους κορμούς.

Οι παλαιοντολόγοι που μελέτησαν το απολίθωμα έβγαλαν το συμπέρασμα πως ανήκει σε προβοσκιδωτό, δηλαδή σε ζώο της ομάδας που περιλαμβάνει και τους σημερινούς Ελέφαντες. Μετά από τον καθαρισμό του απολιθώματος και τη σύγκρισή του με απολιθώματα από πρωτόγονα ζώα, διαπιστώθηκε ότι ανήκει σε ζώο της οικογένειας των δεινοθηρίων, και, συγκεκριμένα, σε Προδεινοθήριο (είδος Prodeinotherium bavaricum).

Παράλληλα στην έκθεση παρουσιάζονται τα φυτά και τα σπονδυλωτά ζώα (μικροθηλαστικά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια) που έζησαν στην Λέσβο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια.

Η έκθεση οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο στα πλαίσια των δράσεων ανάδειξης του Γεωπάρκου Λέσβου με την ενίσχυση του ΕΣΠΑ.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τέλος Ιουνίου και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την έκθεση και την επιστημονική ενημέρωση μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα. Κατερίνα Βασιλειάδου, Δρ. Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας (E-mail: forest.exhibition@gmail.com).

Αφήστε μια απάντηση