Bugscope: ζωντανή χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου μέσω διαδικτύου

Bugscope: free interactive access to a scanning electron microscope (SEM)

Έχετε σκεφθεί ποτέ πώς θα ήταν να έχουμε άμεση πρόσβαση σε κάποιο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και να μοιραστούμε αυτή την εμπειρία με τους μαθητές μας; Και όταν λέμε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο δεν εννοούμε κάποια εικονική περιήγηση και χρήση, αλλά ένα πραγματικό.

Το διαδίκτυο μας προσφέρει πια και αυτή τη δυνατότητα. Μέσω του Bugscope ας ετοιμαστούμε να ζήσουμε ζωντανά αυτή τη μοναδική εμπειρία με τους μαθητές μας.

Λίγα λόγια για το Bugscope. Πρόκειται για μία διαδραστική δυνατότητα άμεσης περιήγησης με τη χρήση ενός ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σαρώσεως, όπου οι μαθητές με τους καθηγητές τους λαμβάνουν δράση σε όποιο μέρος του κόσμου και να βρίσκονται. Από την αίθουσα της τάξης μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πραγματικό ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, εμείς και όλοι μας η τάξη.

Η διαδικασία είναι άμεση και απλή: επισκέπτεστε την ιστοσελίδα του Bugscope και στη συνέχεια μεταβαίνετε στη θέση που υποβάλλει κάποιος αίτημα να χρησιμοποιήσει το μικροσκόπιο. Ακολουθεί κάποια περίοδο αναμονής, καθώς υπάρχουν αρκετά αιτήματα και θα πρέπει να ακολουθηθεί κάποια σειρά προτεραιότητας. Αφού το αίτημά σας γίνει δεκτό, οι υπεύθυνοι του Bugscope θα επικοινωνήσουν μαζί σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να καθοριστεί η μέρα και η ώρα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε το μικροσκόπιο.

Κάθε ζωντανή συνεδρία του Bugscope διαρκεί περίπου μία ώρα. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιλέξουν να συνδεθούν μέσω ενός υπολογιστή και να προβάλλουν τα τεκταινόμενα με έναν βιντεοπροβολέα ή να επιτρέψουν στους μαθητές τους να συνδεθούν ατομικά ή σε ομάδες με τους δικούς τους υπολογιστές. Η ζωντανή διασύνδεση επιτρέπει σε όλους τους συμμετέχοντες να δουν τις τελευταίες εικόνες που έρχονται από το μικροσκόπιο, να θέσουν ερωτήματα μέσω του ενσωματωμένου παραθύρου άμεσης συζήτησης, ενώ έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν το μικροσκόπιο. Η ζωντανή σύνδεση επικεντρώνεται κυρίως στην εξερεύνηση των δειγμάτων και την υποβολή ερωτήσεων, ενώ οι συμμετέχοντες μπορούν να ξαναδούν τις εικόνες και τις συζητήσεις “offline”, καθώς οι συνδέσεις αρχειοθετούνται στην ιστοσελίδα Bugscope.

Μάλιστα αν είστε τυχεροί μπορείτε να δείτε κάποια online συνεδρία, πριν οργανώσετε τη δικιά σας αφού στην αρχική ιστοσελίδα του Bugscope εμφανίζονται οι προγραμματισμένες συνεδρίες ή υπάρχει πληροφόρηση αν εκείνη την στιγμή που επισκέπτεστε την ιστοσελίδα είναι ενεργή κάποια συνεδρία. Αν θέλετε να πάρετε μία ιδέα για το περιεχόμενο των συνεδριών, μπορείτε να επισκεφτείτε αρχειοθετημένες συνεδρίες πατώντας εδώ.

Και μην το ξεχάσω: η χρήση του μικροσκοπίου είναι δωρεάν, προσφέρεται από το e Beckman Institute’s Imaging Technology Group στο University of Illinois.

Αν οργανώσετε κάποια συνεδρία, ενημερώστε με για να το κοινοποιήσω και σε άλλους συναδέλφους ώστε να δούνε και άλλοι τη χρήση του Bugscope.

Δείτε παρακάτω μία φωτογραφία από το μικροσκόπιο, όπου βλέπουμε σε μεγάλη μεγέθυνση (2951 φορές) το κεφάλι ενός σκαθαριού.

Ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης - Κεφάλι σκαθαριού

1 Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

%d