Κλιματική Κρίση: πρόσκληση για δράση σχετικά με το κλίμα

Ένα ενδιαφέρον editorial, στην επιστημονική επιθεώρηση Science, παρουσιάζει πλάνο δράσης σχετικά με το κλίμα.

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται ο όρος “climate crisis” –κλιματική κρίση– σε σχέση με τον όρο “climate change” –κλιματική αλλαγή– που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Η αλλαγή της ορολογίας προφανώς θέλει να υποδείξει πως το θέμα είναι πιο σοβαρό από ότι το θεωρούσαμε μέχρι τώρα και επομένως χρειάζεται άμεση παρέμβαση καθώς πια η κατάσταση έχει αρχίζει και γίνεται επικίνδυνη, αφού οι αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες είναι ορατές και συχνά εμφατικές, με ανθρώπινες απώλειες και υποβάθμιση της βιοποικιλότητας.

Όπως αναφέρεται, μετά τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015, έχει γίνει πολύ λίγη δουλειά ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αύξησης της μέσης θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C. Απαιτούνται τολμηρές πρωτοβουλίες για να απαλλαγούμε από την εξάρτηση του κόσμου μας από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία παράγουν αέρια του θερμοκηπίου. Για να αποφευχθεί η καταστροφή του πλανητικού κλίματος, πρέπει όλοι να εργαστούμε για να επιταχύνουμε τις τολμηρές πρωτοβουλίες που εξασφαλίζουν την ταχεία έξοδο από την εποχή των ορυκτών καυσίμων και οδηγούν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου.

Μετάβαση σε μορφές ενέργειες χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, ανάπτυξη της τεχνολογίας χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα στα επόμενα 20 χρόνια. Η καινοτομία ως κινητήριος δύναμη, θα πρέπει να επιτρέπει την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, χωρίς τη χρήση άνθρακα.

Η κλιματική κρίση απαιτεί αλλαγές και στον κοινωνικό ιστό, ανάλογες με αυτές που είχαν συμβεί κατά την οικονομική κρίση προηγούμενων δεκαετιών. Αυτό που επέτρεψε τη δράση τότε, ήταν η αίσθηση μίας υπαρκτής απειλής και η ευρεία κοινωνική υποστήριξη. Η απειλή είναι ανάλογη σήμερα, όμως η διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων και τα επιχειρηματικά συμφέροντα εμποδίζουν την απαραίτητη αλλαγή. Η κλιματική κρίση, απαιτεί ισχυρή δέσμευση για ισότητα, δικαιοσύνη προς τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τις μελλοντικές γενιές, ενώ επιβάλει παγκόσμια μεταμόρφωση κατά την οποία θα αυξάνεται ο αριθμός όσων επωφελούνται ενώ θα μειώνεται τον αριθμό αυτών που δεν έχουν κάποιο όφελος.

To editorial τελειώνει ως εξής: “Μόνο εργαζόμενοι από κοινού, γεφυρώνοντας τις διαφορές μας και ενισχύοντας τη θέση των άλλων, και καθιστώντας τα παραπάνω άμεσα κορυφαίες προτεραιότητες, η κοινότητα των εθνών μπορεί να αποφύγει την καταστροφική αλλαγή του κλίματος, δημιουργώντας ταυτόχρονα έναν πιο αειφόρο και δίκαιο 21ο αιώνα.

Το editorial έχει τον τίτλο “A call to climate action“.

Αφήστε μια απάντηση