Τοξική γύρη για προστασία από επικονιαστές

Δίψακος (Νεράγκαθο) - Dipsacus
Δίψακος (Νεράγκαθο) – Dipsacus 

Για τις μέλισσες, η γύρη είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών και λιπιδίων και ως εκ τούτου αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τις επισκέψεις σε λουλούδια. Από την άλλη πλευρά, για τα φυτά η γύρη είναι σημαντική και δεν θέλουν να χαθεί από άπληστους ή αναποτελεσματικούς επικονιαστές.

Για να προστατέψουν τη γύρη, ορισμένα φυτά παράγουν τοξική γύρη ώστε να αποτρέπουν την κατανάλωσή της από επικονιαστές. Για παράδειγμα, τα λουλούδια του νεράγκαθου ή δίψακου (Dipsacus spp.) περιέχουν μια δύσγευστη σαπωνίνη στη γύρη τους. Μετά την επίσκεψη σε ένα λουλούδι, οι βομβίνοι συνήθως περιποιούνται τα τριχωτά τους σώματα για τη συγκομιδή των προσκολλημένων σπόρων γύρης, όχι όμως μετά την επίσκεψη σε ένα φυτό δίψακου.

Βομβίνος Bombus terrestris
Βομβίνος Bombus terrestris

Ο λόγος για τον οποίο μερικοί βομβίνοι εξακολουθούν να επισκέπτονται ενθουσιωδώς τους δίψακους, είναι λόγω της γενναιόδωρης ανταμοιβής με νέκταρ, το οποίο επιπλέον δεν περιέχει την πικρή σαπωνίνη.

Εν τω μεταξύ, καθώς τα οι μέλισσες-βομβίνοι κυκλοφορούν ανάμεσα στα φυτά για να συγκεντρώσουν νέκταρ, οι κόκκοι γύρης από τους δίψακους κολλάνε στις τρίχες τους εξασφαλίζοντας αποτελεσματική επικονίαση.

Οι παρατηρήσεις προέρχονται από το άρθρο “Bumblebee Rejection of Toxic Pollen Facilitates Pollen Transfer“, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.

Αφήστε μια απάντηση