Zeitgeist

zeitgeist

Κατά την προσφιλή μου διαδρομή στο διαδίκτυο, συχνά σε δρόμους γνωστούς, αν και συχνότερα σε απάτητα για μένα μέρη, έπεσα πάνω στη λέξη: Zeitgeist. Άρχισα να προκαλώ την ενεργοποίηση των εγκεφαλικών μου μηχανισμών ώστε να αποκωδικοποιήσω που είχα διαβάσει ξανά για αυτή τη λέξη. Τότε θυμήθηκα ένα καταπληκτικό βιβλίο που είχα διαβάσει, το “Fractal Φόνοι. Μία μαθηματική περιπέτεια” στο οποίο ο αγαπητός ερευνητής κος Πέπερ μέσα από ένα φιλοσοφικού στοχασμού και μαθηματικής έμπνευσης ταξίδι κατόρθωσε να επιλύσει τρεις δολοφονίες.

Όμως η επίλυση του φόνου, δεν ήταν απλά παρά ένα κατασκεύασμα ώστε ο αδαής αναγνώστης (όπως του λόγου μου) να αντιληφθεί τι ακριβώς είναι τα Φράκταλ, τα σύνολα Μάντελμπροτ, η επαναλαμβανόμενη γεωμετρία τους, η φαινομενολογική διαφορετικότητα των δολοφονιών που μελετούσε ο κος Πέπερ και η σαφέστατη εκ των υστέρων συσχέτισή τους. Κι όλα αποκαλύφθηκαν όταν ο κος Πέπερ διάβασε ένα βιβλίο με λίγο διαφορετική ανάγνωση από ότι είχαν προτείνει οι μέχρι τότε μελετητές του.

Έτσι ουσιαστικά το Zeitgeist είναι μία γερμανική λέξη, φιλοσοφικός όρος που καθιερώθηκε από τον Hegel, και σημαίνει: “το πνεύμα της εποχής”, δηλ. σε μία πιο ελεύθερη προσέγγιση θα μπορούσε να ορισθεί ως η επικρατούσα κοινωνικοπολιτισμική αντίληψη που επηρεάζει το παρόν και βέβαια καθορίζει τις τύχες του μέλλοντος.

Ο λόγος για όλη αυτή την εισαγωγή, είναι πώς υπέπεσε στην αντίληψή μου μία ταινία με τον τίτλο: Zeitgeist – The Movie. Δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2007 από τον Peter Joseph, ως ένα είδος διαδικτυακού ακτιβισμού. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ταινία μεγάλου μήκους (διάρκεια 1:55:51) η οποία προσπαθεί να αποκαλύψει μερικούς μύθους που κυκλοφορούν ελεύθερα και άκριτα γίνονται κτήμα μας. Σίγουρα οι 2 ώρες που διαρκεί είναι αρκετές, εγώ πάντως καθηλώθηκα, έκανα μία μικρή παύση για μεσημεριανό, και συνέχισα την παρακολούθηση. Και βέβαια ήταν καταπληκτική, αν και ο καθένας μας θα μπορούσε να εντοπίσει σημεία διαφωνίας.

Ο σκοπός αυτής της προσπάθειας, νομίζω ότι κρύβεται στα λόγια του δημιουργού: “αυτό που επιδιώκω δεν είναι να αποδεχθούν οι άνθρωποι ό,τι παρουσιάζεται στην ταινία ως τη μοναδική αλήθεια, αλλά να την βρουν μόνοι της. Η αλήθεια δεν μπορεί να ειπωθεί, παρά μόνο να συνειδητοποιηθεί”.

Το καλύτερο το άφησα για το τέλος: αν βιαστήκατε να πατήσετε το πιο πάνω link για να δείτε την ταινία θα διαπιστώσετε ότι είναι στα αγγλικά (στα αμερικάνικα μάλλον και προσφέρεται επίσης σε 6 ακόμα γλώσσες πλην της ελληνικής). Όμως εντόπισα για εμάς (που προτιμάμε να βλέπουμε τους ελληνικούς υπότιτλους) την εκδοχή της με ελληνικούς υπότιτλους από την A.P.S.U. Team. Κι έτσι έβαλα το κατάλληλο link από τα google video, και βουαλάααα η ταινία μπροστά σας (δηλαδή λίγο παρακάτω). Καλή διασκέδαση. Αν στο τέλος έχετε προβληματισμούς μπορείτε να τους κοινοποιήσετε στα σχόλια του blog ή σε ένα πιο εξειδικευμένο φόρουμ που βρήκα.

Αφήστε μια απάντηση