Το Χιούμορ στους Μεγάλους Πιθήκους: Εξελικτικές Ρίζες και Εκπαιδευτικές Προεκτάσεις

Η μελέτη της συμπεριφοράς των μεγάλων πιθήκων αποκαλύπτει ότι οι ρίζες του χιούμορ και του παιχνιδιού μπορεί να είναι βαθύτερες από την ανθρώπινη ιστορία. Παρατηρήσεις σε είδη όπως οι χιμπαντζήδες, οι μπονόμπο, οι γορίλες και οι ουρακοτάγκοι δείχνουν ότι τα πρωτεύοντα αυτά συμμετέχουν σε συμπεριφορές που μοιάζουν με πειράγματα και παιχνίδι, υποδηλώνοντας μια πρώιμη μορφή χιούμορ. Τέτοιες συμπεριφορές περιλαμβάνουν το “κλέψιμο” αντικειμένων από άλλους πιθήκους ή την απομίμηση κινήσεων με προφανή σκοπό να προκαλέσουν αντίδραση, συχνά συνοδευόμενες από εκφράσεις που μοιάζουν με γέλιο.
Η παρατήρηση αυτών των παιχνιδιάρικων συμπεριφορών έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατανόηση της εξελικτικής ιστορίας των κοινωνικών δεξιοτήτων. Στους μεγάλους πιθήκους, τέτοιες ενέργειες δεν είναι τυχαίες, αλλά αντίθετα φαίνεται να έχουν σκοπό τη δημιουργία δεσμών μεταξύ των μελών της ομάδας. Επιπλέον, η συμπεριφορά αυτή συναντάται ιδιαίτερα σε νεαρούς πιθήκους, οι οποίοι φαίνεται να χρησιμοποιούν τα πειράγματα ως μέσο επικοινωνίας και εξάσκησης κοινωνικών δεξιοτήτων.
Οι ουρακοτάγκοι και οι άνθρωποι είναι και οι δύο μεγάλοι πίθηκοι, μαζί με τους χιμπατζήδες, τους μπονόμπο και τους γορίλες. Τα μέλη αυτής της ομάδας έχουν πολλά κοινά σημεία. Έχουμε μεγάλους εγκεφάλους και εκτεταμένη παιδική ηλικία. Γελάμε, θρηνούμε, ζηλεύουμε και κρατάμε κακίες. Αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας στους καθρέφτες και καταλαβαίνουμε ότι οι άλλοι μπορούν να ξέρουν πράγματα που εμείς δεν γνωρίζουμε. Οι μεγάλοι πίθηκοι έχουν καλά ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη. Ενδιαφερόμαστε πολύ για άλλα άτομα και αφιερώνουμε πολύ χρόνο παίζοντας μαζί τους, μαθαίνοντας από αυτά, τσακωνόμαστε, εξισορροπούμε και γινόμαστε φίλοι μαζί τους. Θα μπορούσαν τα παιχνιδιάρικα πειράγματα να έχουν εξελιχθεί ως μέρος αυτού του έντονου ενδιαφέροντος για τους στόχους, τα συναισθήματα και τις σχέσεις των άλλων;
Τα τέσσερα είδη μεγάλων πιθήκων που μελετήθηκαν ζουν σε πολύ διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και φυσικά περιβάλλοντα στη φύση. Οι ουρακοτάγκοι είναι σε μεγάλο βαθμό μοναχικοί και περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στα δέντρα. Οι γορίλες ζουν στο έδαφος σε κοινωνικές ομάδες που αποτελούνται από έναν ενήλικο αρσενικό και πολλά ενήλικα θηλυκά και νεαρά. Οι χιμπατζήδες και οι μπονόμπο περνούν χρόνο τόσο στα δέντρα όσο και στο έδαφος και ζουν σε μεγάλες κοινότητες που αποτελούνται από πολλά αρσενικά και πολλά θηλυκά. Όμως, ενώ οι χιμπατζήδες έχουν κοινωνίες ανδροκρατούμενες με σχετικά υψηλά επίπεδα επιθετικότητας μεταξύ των ενηλίκων, οι μπονόμπο ζουν κυρίως σε μητριαρχικές κοινωνίες και τείνουν να ανταποκρίνονται στη σύγκρουση όχι με καυγάδες αλλά με σεξ.
Οι επιστήμονες εντόπισαν ομοιότητες με τα ανθρώπινα παιδιά, τα οποία πριν την ανάπτυξη της ομιλίας χρησιμοποιούν το παιχνίδι και το χιούμορ για να αλληλεπιδρούν με τους γονείς ή τους συνομηλίκους τους. Αυτές οι παρατηρήσεις υποδηλώνουν ότι το χιούμορ ενδέχεται να έχει εξελιχθεί ως μέσο κοινωνικής συνοχής, προσφέροντας εξελικτικό πλεονέκτημα σε κοινωνικά είδη. Οι μηχανισμοί αυτοί έχουν βαθιές ρίζες, πιθανώς προγενέστερες από την εμφάνιση του Homo sapiens.
Η ύπαρξη αυτών των χαρακτηριστικών στα πρωτεύοντα θηλαστικά προσφέρει μια νέα προοπτική για την κατανόηση της σχέσης μας με τα άλλα είδη. Το χιούμορ φαίνεται να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη διατήρηση των κοινωνικών σχέσεων και την αντιμετώπιση συγκρούσεων σε ομαδικά περιβάλλοντα. Παράλληλα, ενισχύει την κατανόηση ότι οι συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες δεν είναι μοναδικές για τον άνθρωπο, αλλά έχουν μακρά εξελικτική ιστορία. Αυτές οι παρατηρήσεις ανοίγουν τον δρόμο για μια βαθύτερη εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης και της συμπεριφοράς μας. Ενδέχεται να υποστηρίξουν θεωρίες που συνδέουν το χιούμορ με τη γνωστική ανάπτυξη, την ενσυναίσθηση και τη συνεργασία, υποδεικνύοντας ότι η σημασία του ξεπερνά τη διασκέδαση. Το πείραγμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης συναισθηματικής ευφυΐας στα πρωτεύοντα θηλαστικά.
Αξιοποιώντας αυτά τα ευρήματα, οι επιστήμονες μπορούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω έρευνες σχετικά με την εξέλιξη της γλώσσας και της επικοινωνίας. Τα πειράγματα και το χιούμορ ίσως αποτέλεσαν τα πρώτα βήματα προς την ανάπτυξη πολύπλοκων συστημάτων επικοινωνίας, παρέχοντας νέες γνώσεις για τη γλωσσική μας εξέλιξη. Η κατανόηση των προφορικών και μη λεκτικών αλληλεπιδράσεων σε πιθήκους προσφέρει ένα πολύτιμο πλαίσιο για τη μελέτη της ανθρώπινης γλώσσας.
Προτεινόμενη εκπαιδευτική αξιοποίηση:
- Διερευνητική μάθηση: Οι μαθητές/μαθήτριες μπορούν να αναλύσουν βίντεο με συμπεριφορές μεγάλων πιθήκων και να καταγράψουν περιπτώσεις που δείχνουν πειράγματα ή παιχνίδι. Θα μπορούσαν να συγκρίνουν αυτές τις συμπεριφορές με αντίστοιχες ανθρώπινες και να διερευνήσουν πώς το χιούμορ ενισχύει τις κοινωνικές σχέσεις. Οι ερευνητές του παραπάνω άρθρου, προτείνουν συγκεκριμένα στοιχεία που θα μπορούσαν να μελετηθούν και επιπλέον επιζητούν από εμάς να καταθέσουμε επιπλέον στοιχεία αν έχουμε κατά νου.
- Διαφοροποιημένη διδασκαλία: Μερικοί/ες μαθητές/μαθήτριες μπορούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τη δημιουργία θεατρικών σκετς που αναπαριστούν συμπεριφορές πιθήκων, ενώ άλλοι/άλλες να διεξάγουν έρευνα για την εξέλιξη του χιούμορ. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να δοθεί στους/στις μαθητές/μαθήτριες η ευκαιρία να δημιουργήσουν μια αφίσα ή μια γραφική αναπαράσταση που εξηγεί πώς το χιούμορ συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή.
Είπαν