«Ποιο το μέλλον των Θαλασσών μας;», διάλεξη Ίδρυμα Ευγενίδου

thalassa_eugenideio

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις, ένας κύκλος 6 ομιλιών με τίτλο « Νερό, Αέρας, Γη, Φωτιά : παρατηρώντας τον πλανήτη» και άξονα τα 4 πρωταρχικά στοιχεία του αρχαιοελληνικού κόσμου, θα προβάλει τα ευρωπαϊκά προγράμματα παρατήρησης (διαστημικής, υποβρύχιας, επίγειας, υπόγειας) της Γης στα οποία συμμετέχουν ελληνικές και γαλλικές ερευνητικές ομάδες καθώς και επιφανείς Γάλλοι επιστήμονες.

Σε αυτό το πνεύμα, η ομιλία που διοργανώνεται στις 4 Μαρτίου και ώρα 19:30, στο  Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είναι αφιερωμένη στη θάλασσα και πιο συγκεκριμένα στη Μεσόγειο.

Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις 2014, Νερό, Αέρας, Γη, Φωτιά: παρατηρώντας τον πλανήτη

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014

www.lesrencontresdelaterre.blogspot.com, www.gfa.gr

4 Μαρτίου 2014, 19:30, Διάλεξη στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Ποιό το μέλλον των θαλασσών μας;

με τους

XAVIER DURRIEU DE MADRON

Πανεπιστήμιο Perpignan

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών

 Κλιματική αλλαγή, ακραία φυσικά φαινόμενα, αστικοποίηση, ρύπανση… Κανείς δεν είναι σε θέση σήμερα να αποφανθεί με ακρίβεια για το πώς θα εξελιχθούν οι θάλασσες και οι ωκεανοί υπό την επίδραση μεγάλου αριθμού εξωτερικών πιέσεων. Επειδή δε η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα και παρουσιάζει υψηλό βαθμό αστικοποίησης συνιστά ένα ειδικό πεδίο έρευνας που κινητοποιεί εκατοντάδες εργαστήρια και ερευνητές ανά την Ευρώπη, οι οποίοι προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα την αντίδραση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων έναντι των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και των φυσικών ανακατατάξεων.

Η συγκεκριμένη βραδιά είναι λοιπόν αφιερωμένη στη Μεσόγειο. Ο Xavier Durrieu de Madron και ο Ευάγγελος Παπαθανασίου, δύο επιστήμονες κύρους στον τομέα θαλασσών, θα μας δείξουν γιατί, ελλείψει δυνατότητας πρόβλεψης του μέλλοντος, οι παρατηρήσεις και τα μοντέλα μάς επιτρέπουν σήμερα να εξετάσουμε όλη τη γκάμα των πιθανοτήτων.

Στην ομιλία του με τίτλο «Οι εξελίξεις στη Μεσόγειο θάλασσα», ο XAVIER DURRIEU DE MADRON, Διευθυντής ερευνών του Εθνικού κέντρου επιστημονικών ερευνών (CNRS) στο Πανεπιστήμιο του Perpignan, θα μιλήσει για τις προοπτικές που ανοίγονται από το γαλλικό ερευνητικό πρόγραμμα MERMEX (Marine Ecosystems Response in the Mediterranean Experiment – Πείραμα σχετικά με την αντίδραση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στη Μεσόγειο) καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των συντονιστών του. Πρόκειται για ένα δεκαετές πρόγραμμα (2010-2020), που εντάσσεται στο πλαίσιο των MISTRALS (Mediterranean Integrated Studies at Regional And Local Scales – Oλοκληρωμένες μεσογειακές μελέτες σε περιφερειακή και τοπική κλίμακα) και στοχεύει στην κατανόηση των περιβαλλοντικών διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα στη λεκάνη της Μεσογείου, υπό το βάρος της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Απαρτίζεται από 15 γαλλικά εργαστήρια, 100 ερευνητές και διεθνή εργαστήρια. Βάσει των παρατηρήσεων και της μελέτης της τροφικής αλυσίδας, των θαλάσσιων ρευμάτων και της οξυγόνωσης, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια πολλών αποστολών, οι επιστήμονες θα εκπονήσουν μοντέλα κατά τρόπο τέτοιο που να τους επιτρέπει να καταρτίσουν σενάρια σε κλίμακα ενός έτους, δέκα ετών ή ακόμη και ενός αιώνα.

Θα ακολουθήσει η ομιλία του ΕΥAΓΓΕΛΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Διευθυντή ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, με θέμα «Για μία καθαρή θάλασσα το 2020». Ο Έλληνας επιστήμονας θα παρουσιάσει το ευρωπαϊκό επιστημονικό πρόγραμμα PERSEUS (Policy-orientated marine Environmental Research for the Southern European Seas – Πολιτικοκοκεντρική έρευνα του υποβρύχιου περιβάλλοντος στις θάλασσες της ΝΑ Ευρώπης ), το οποίο και συντονίζει. Το πρόγραμμα PERSEUS, στο οποίο συμμετέχουν 30 χώρες και 60 εργαστήρια, ερευνά, από το 2011, τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας, αλλά δεν περιορίζεται απλώς στην καταγραφή ή στην επιστημονική αποτύπωση. Στόχος του προγράμματος είναι να διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποία τα ευρήματα της προσπάθειας μεταφράζονται σε κοινωνικούς και οικονομικούς όρους, προκειμένου τελικά να προβλεφθούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα έχουν στη λειτουργία της κοινωνίας οι αλλαγές στη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα. Για πρώτη φορά, οι πολιτικοί θα έχουν στη διάθεσή τους νέα εργαλεία, τα οποία θα στηρίζονται σε επιστημονικές αποδείξεις, προκειμένου να αναστρέψουν τη σημερινή εικόνα της διαρκούς υποβάθμισης των δύο θαλασσών.

Σημειώνεται ότι η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).

Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pr@eugenfound.edu.gr.

 

Το Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις
Στην τέταρτη χρονιά του, το ελληνογαλλικό Φεστιβάλ «ΓεωΣυναντήσεις» που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σάς προσκαλεί, πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι το 2015, να ανακαλύψετε τους επιστήμονες που αφουγκράζονται τον πλανήτη και τις τεχνολογικές εφευρέσεις που μας δίνουν τη δυνατότητα μιας ολοένα και πιο προηγμένης παρατήρησης των φαινομένων.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο και τα οικοσυστήματά της; Μπορεί να υπάρξει έγκαιρος έλεγχος των δασικών πυρκαγιών; Μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι στο Αιγαίο πέλαγος; Πώς θα μπορούσαμε να ελέγξουμε καλύτερα την ποιότητα του αέρα στις μεγαλουπόλεις; Πώς θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη η παρατήρηση των ηφαιστείων της Γης με μεθόδους δορυφορικής τηλεπισκόπησης;

Πάνω από το κεφάλι μας, εκατοντάδες δορυφόροι παρακολουθούν διαρκώς την κατάσταση του πλανήτη ενώ χιλιάδες επίγειοι, εναέριοι και θαλάσσιοι επεξεργαστές σήματος στη Γη, εντοπίζουν, πραγματοποιούν συστηματική συλλογή και επεξεργασία μετρήσεων και καταγράφουν τις αλλαγές που συντελούνται. Σημαντικές όσο και κρίσιμες πληροφορίες στην υπηρεσία του πολίτη…
Από το Φεβρουάριο ως και τον Ιούνιο του 2014, το Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις αφηγείται τις αλλαγές που συμβαίνουν στον πλανήτη μας, με επίκεντρο τη Μεσόγειο και ειδικότερα την Ελλάδα, χώρα που πλήττεται συχνά από φυσικές καταστροφές.

Πού και ποτέ ;
Oι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 30/06/2014 και θα λάβουν χώρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στο ίδρυμα Ευγενίδου, στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Πατάκη, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στην Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά, στη Σχολή Μωραΐτη, στο λέξη-λόγος.

Ο συγκεκριμένος κύκλος ομιλιών θα ολοκληρωθεί στις 27 Μαΐου 2014 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στις 19:30, με τη λευκή επιταγή που έχει δοθεί στο Jean Jouzel, Διευθυντή του Ινστιτούτου Pierre-Simon Laplace (CEA), αντιπρόεδρο της IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή) και στο Χρήστο Ζερεφό, Ακαδημαϊκό, κλιματολόγο του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή), Πρόεδρο του Μαριολοπούλειου – Καναγκίνειου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος.

Πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις 2014:

http://lesrencontresdelaterre.blogspot.com/

http://www.lesvisuels.com/geo2014/

www.gfa.gr

 

Διοργανωτές και Συνεργάτες

 

Το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, το Conférences Sans Frontières, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014, μαζί με διάφορους συνεργάτες όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης (Caid), οι Εκδόσεις Πατάκη, η Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά , η Σχολή Μωραΐτη, το λέξη-λόγος διοργανώνουν αυτήν τη σημαντική «συνάντηση με τη Γη», προάγοντας την επιστήμη μέσα από μια ελληνογαλλική συνεργασία.

8 Απαντήσεις

 1. Ο/Η Eirini Tapata λέει:

  Εχω τελειώσει το χημικό ηρακλείου και θα ήθελα να παρακολουθήσω τα μαθήματα.Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
  Με εκτίμηση
  Ταπατά Ειρήνη

 2. Ο/Η admin λέει:

  Αγαπητή Ειρήνη, καλησπέρα σας. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την ηλεκτρονική διεύθυνση που έχω γράψει παραπάνω. Σε αυτούς θα γνωστοποιήσετε το ενδιαφέρον σας.
  Φιλικά
  Παναγιώτης

 3. Ο/Η Eirini Tapata λέει:

  Ευχαριστώ πολύ
  Ειρήνη

 4. Ο/Η Ροδούλα Αβραάμ λέει:

  Παρακαλώ ενημερώστε με προτού κάνω εγγραφή σε ποια γλώσσα θα προσφέρονται τα μαθήματα
  Ευχαριστώ
  Ροδούλα Αβραάμ

 5. Ο/Η admin λέει:

  Αγαπητή Ροδούλα, καλησπέρα σας. Καθώς όλη η επικοινωνία γίνεται στα Ελληνικά, θεωρώ ότι η γλώσσα θα είναι η Ελληνική. Αν θέλετε να μάθετε με μεγαλύτερη βεβαιότητα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους διοργανωτές του σεμιναρίου (στις προτεινόμενες συνδέσεις και στο e-mail), καθώς εγώ απλά το εντόπισα και είπα να το κοινοποιήσω.
  Καλή σου συνέχεια.
  Παναγιώτης

 6. Ο/Η Ειρήνη Βλάχου λέει:

  “Οι οργανωτές αποδέχονται αιτήσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή 08/10/2007 ”
  Αναρωτιέμαι πού βρίσκεται το λάθος στη μέρα ή στην ημερομηνία , αφού Παρασκευή έχει 5 /10 ή 12/10 και 8/10 είναι Δευτέρα

 7. Ο/Η admin λέει:

  Έτσι γράφουν και στην ιστοσελίδα τους. Νομίζω πάντως πως το σωστό είναι το 08/10/07, δηλαδή η Δευτέρα. Καθώς σε άλλα σημεία της ιστοσελίδας τους αναφέρουν την ημερομηνία 08/10/07 χωρίς να λένε για την ημέρα. Οπότε φαντάζομαι πως έχουμε διορία μέχρι την Δευτέρα. Εγώ πάντως που έστειλα, μου είπαν να έχω υπόψη μου ότι θα υπάρχει και εαρινό εξάμηνο. Οπότε αν κάποιος δεν μπορεί, ή δεν προλάβει την καταληκτική ημερομηνία θα μπορέσει να κάνει αίτηση στο επόμενο εξάμηνο.
  Φιλικά
  Παναγιώτης

 8. Ο/Η fwties_project λέει:

  ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ «ΜΑΣ» ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ
  Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την εικόνα παρακολουθήσαμε από κοντά την καταστροφή σε οικολογικό, ανθρώπινο, οικονομικό, πολιτιστικό επίπεδο. Την παρακολουθήσαμε αλλιώτικα από άλλες φορές γιατί συνέβη στο σπίτι μας, στα μέρη που γνωρίζαμε, εκεί που μεγαλώσαμε… Είναι σημαντικό να μην ξεχάσουμε μπαίνοντας στην καθημερινότητά μας αυτό που έγινε φέτος το καλοκαίρι. Για να το εμποδίσουμε να επαναληφθεί όσο περνάει από το χέρι μας.

  Η ΙΔΕΑ
  Η παραγωγή μιας διαδραστικής ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας. Οι επισκέπτες θα μπορούν να γράφουν τη γνώμη τους, τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους γύρω από τις φωτογραφίες. Η κάθε φωτογραφία δεν θα φέρει το όνομα του δημιουργού της, τα ονόματα των φωτογράφων θα αναγραφούν συγκεντρωτικά.

  ΤΟ ΘΕΜΑ
  Η ελληνική φύση, πριν και μετά την καταστροφή.

  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
  Στην έκθεση μπορεί κανείς να φέρει φωτογραφίες (ρεπορτάζ ή και τοπίου) από τις πυρκαγιές, από καμένα τοπία, από τα δάση όπως ήταν πριν την καταστροφή αλλά και φωτογραφίες αναμνηστικές που δείχνουν πως κάθε ένας από τους φωτογράφους έζησε τα μέρη αυτά σε προσωπικό χρόνο, σε ένα πικνικ, σε μια εκδρομή ή φτιάχνοντας τον πρώτο του χιονάνθρωπο στη Πάρνηθα. Οτιδήποτε θέλετε, αρκεί οι φωτογραφίες να αφορούν τα μέρη που κάηκαν το καλοκαίρι.

  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Η συμμετοχή είναι εθελοντική. Ο κάθε φωτογράφος επιλέγει τις φωτογραφίες του.

  ΥΛΙΚΟ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ
  Χαρτί αφίσας ή φωτοτυπίας. Οποιοδήποτε άλλο υλικό είναι δεκτό με δική σας ευθύνη μιάς και οι φωτογραφίες μπορεί να καταστραφούν από τις παρεμβάσεις των θεατών. Ο κάθε φωτογράφος επιβαρύνεται το κόστος της εκτύπωσης και τη φροντίδα για τη μεταφορά και τοποθέτησή τους. Αριθμός φωτογραφιών από 1 έως 5. Μέγεθος ελεύθερο.

  ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  Η έκθεση θα στεγαστεί στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης Φωκίωνος Νέγρη 42, από 10 μέχρι 17 Δεκεμβρίου 2007. (φωτογραφίες χώρου διαθέσιμες στα mail επικοινωνίας).

  ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
  Ο κάθε φωτογράφος θα φέρει και θα τοποθετήσει ο ίδιος τις φωτογραφίες του, τη Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Δεκεμβρίου από 07:00 μέχρι 20:00.
  (σημ. επιθυμώντας και έχοντας σχεδόν εξασφαλίσει τηλεοπτική κάλυψη της ανάρτησης των έργων, είναι σημαντικό να υπάρχει παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων συμμετεχόντων νωρίς το πρωί, για να κοινοποιηθεί η προσπάθεια μέσω πρωινών ενημερωτικών εκπομπών, του είδους «Πρώτη Γραμμής ΝΕΤ)
  Προσοχή!!! Δεν θα υπάρξουν άλλες ημέρες για την τοποθέτηση των έργων.

  ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
  Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα οργανωθούν συζητήσεις για τις πυρκαγιές, τα δάση και το περιβάλλον, με τη συμμετοχή περιβαλλοντολόγων και πολιτών. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση παρακαλώ επικοινωνήστε με τα παρακάτω emails:
  Στεφανία Μιζάρα: mizar@otenet.gr
  Αθηνά Καζολέα: akazolea@yahoo.co.uk

  Ομάδα Διοργάνωσης Αθηνά Καζολέα Νικάνδρη Κουκουλιώτη Μαριλένα Σταφυλίδου Λουίζα Γκουλιαμάκη Στεφανία Μιζάρα

Αφήστε μια απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: