Διαδραστικός Περιοδικός Πίνακας: Ptable

Διαδραστικός Περιοδικός Πίνακας

Πηγή: Ptable

Αν και η ενασχόλησή μου βασικά είναι η Βιολογία, δεν μπορώ να μην μπω στον πειρασμό να προτείνω μία πολύ όμορφη εφαρμογή για τη Χημεία (νομίζω ο περιοδικός πίνακας διδάσκεται στην Α Λυκείου, αν και αναλυτικότερες πληροφορίες για τα χημικά στοιχεία οι μαθητές πρέπει να μαθαίνουν και στη Γ Λυκείου).

Πρόκειται για την εφαρμογή Ptable, όπου παρουσιάζονται διαδραστικά όλα τα στοιχεία του περιοδικού πίνακα με πολλά δεδομένα για καθένα από αυτά. Βασικές πληροφορίες όπως ο ατομικός αριθμός, η κατανομή των ηλεκτρονίων, η ευρύτερη ομάδα στοιχείων στην οποία ανήκουν, χαρακτηριστικές φυσικές και χημικές ιδιότητες, ενώ υπάρχουν επιπλέον επιλογές για να δούμε την ανάλυση των ηλεκτρονίων τους σε τροχιακά (όπως γνωρίζω για τη Γ Λυκείου αυτό είναι μία πολύ καλή πρόταση) ή τα διάφορα ισότοπα που δημιουργούνται. Η εφαρμογή είναι μεταφρασμένη σε πολλές και διαφορετικές γλώσσες (ναι!!! είναι και στα Ελληνικά), οπότε μπορεί ο καθένας να τη χρησιμοποιήσει με μεγάλη ευκολία.

Μάλιστα επιλέγοντας Image μπορείτε να έχετε μία μεγάλης ανάλυσης εικόνα του περιοδικού πίνακα την οποία να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε κάποιο πόστερ. Το βέβαιο είναι πως θα προσελκύσει το δικό σας ενδιαφέρον και σίγουρο θα αποτελέσει αφορμή για πολλές χημειο-εξερευνήσεις με τους μαθητές σας.

Αφήστε μια απάντηση