Εγκέφαλος και γλώσσα – Ρωτήστε τους Νευροεπιστήμονες

Πηγή: Wellcome Trust

Πηγή: Wellcome Trust

Στο πλαίσιο του αφιερώματος με τίτλο «Εγκέφαλος και Γλώσσα», που διοργανώνεται τον Μάρτιο του 2014 από το Ίδρυμα Ευγενίδου, την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες και την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, οι διοργανωτές φορείς προσκαλούν τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, να κάνουν μια εργασία σχετική με το θέμα «Εγκέφαλος και Γλώσσα» και να την αποστείλουν στους νευροεπιστήμονες.

Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι να εμπνεύσουμε τους μαθητές να ασχοληθούν με τις νευροεπιστήμες και, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους στο μάθημα της Βιολογίας, να προβληματιστούν και να θέσουν τις ερωτήσεις τους.

Oι ερωτήσεις θα μπορούσαν να αντλήσουν την θεματολογία τους από ενδιαφέροντα θέματα όπως:

  • τα είδη γλώσσας που υπάρχουν,
  • τον τρόπο εξέλιξης της γλώσσας στον άνθρωπο,
  • τον τρόπο επικοινωνίας των ζώων,
  • τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την λειτουργία της γλώσσας,
  • τις βλάβες που αναφέρονται σε αυτές τις περιοχές.

Κάθε τμήμα μπορεί να υποβάλλει μία μόνο ερώτηση. Η ερώτηση μπορεί να περιλαμβάνει έως και 200 χαρακτήρες, δηλαδή περίπου 30 λέξεις και θα πρέπει να σταλεί μέσα στο ακόλουθο πλαίσιο:

 Ερώτηση
 Γυμνάσιο-Λύκειο
 Τηλέφωνο
 E-mail

Οι ερωτήσεις θα αξιολογηθούν από νευροεπιστήμονες – καθηγητές Πανεπιστημίου ή ερευνητές –  και θα επιλεγούν οι 10 με βάση την πρωτοτυπία τους, την επικαιρότητά τους και τις προεκτάσεις τους για τις νευροεπιστήμες και την κοινωνία. Οι μαθητές που θα υποβάλουν τις 10 επιλεγμένες ερωτήσεις θα προσκληθούν σε ειδική, διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη στο Ίδρυμα Ευγενίδου τον Μάρτιο  2014 – και σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί – για να ακούσουν τις απαντήσεις στις ερωτήσεις τους. Κάποιες από τις υπόλοιπες ερωτήσεις θα αναρτηθούν μαζί με τις απαντήσεις τους στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες.

Προτείνουμε λοιπόν στους μαθητές να απευθύνουν τις ερωτήσεις τους προς τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες στο e-mail: info@hsfn.gr, συμπεριλαμβάνοντας τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Σημειώνεται επίσης ότι και οι δέκα μαθητές που θα επιλεγούν, θα παραλάβουν σειρά εκπαιδευτικών οδηγών του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Η καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή ερωτήσεων είναι η 20η Ιανουαρίου 2014.

Σχετικά άρθρα για περαιτέρω ανάγνωση

Αφήστε μια απάντηση