Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής: “αναπαραγωγικός εξαναγκασμός”, “πρόγραμμα ανταλλαγής ωαρίων” και σχολική επίσκεψη…

Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής - Bioethics

Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής έχει ως βασικό στόχο να προτείνει πρακτικές στα αναδυόμενα βιοηθικά ζητήματα των πλείστων βιολογικών εφαρμογών. Έχει συμβουλευτικό ρόλο, είτε προς τον εκάστοτε Πρωθυπουργό είτε προς οποιοδήποτε φορέας της Πολιτείας της ζητηθεί.

Η προσπάθειά της για να κοινοποιήσει τις εργασίες της προς το ευρύ κοινό, είναι συνεχείς. Μεταξύ αυτών διαθέτει ένα μηνιαίο δελτίο ενημέρωσης, όπου περιγράφονται ενδιαφέροντα άρθρα σχετικά με θέματα βιοηθικής, καταγράφονται αποφάσεις τις επιτροπής ενώ συχνά γίνονται και διάφορες προσκλήσεις (για να εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο, ακολουθήστε το σύνδεσμο και μεταβείτε στο κάτω μέρος της σελίδας όπου συμπληρώνετε το email σας) . Επιπλέον μέλη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής κανονίζουν επισκέψεις σε σχολεία, ώστε να ενημερώσουν τους μαθητές για ενδιαφέροντα βιοηθικά ζητήματα.

Από το ενημερωτικό δελτίο του μήνα Μαρτίου προτείνω τρεις δημοσιεύσεις που μου φάνηκαν αρκετά ενδιαφέρουσες, με όλα τα βιοηθικά ζητήματα που εγείρουν:

  1. Η έννοια του “αναπαραγωγικού εξαναγκασμού, μία μορφή κακοποίησης που υφίστανται αρκετές γυναίκες όταν ο ερωτικός τους σύντροφος τις εξαναγκάζει να τεκνοποιήσουν.
  2. Το “πρόγραμμα ανταλλαγής ωαρίων στη Βρετανία, όπου έχει μειώσει σημαντικά την αναμονή των ζευγαριών που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
  3. Η “γενετική ταυτοποίηση μέσω διαδικτύου, όπου αναφέρεται στη δυνατότητα που παρέχει το διαδίκτυο να αναγνωρίζεται το γενετικό προφίλ ενός δωρητή γενετικού υλικού που συμμετέχει σε κάποιο ερευνητική πρόγραμμα.

Επίσης αν έρθετε σε συννενόηση με συνεργάτες της επιτροπής, μπορούν να επισκεφτούν το σχολείο σας και να ενημερώσουν τους μαθητές σας. Στο δικό μας σχολείο, 4ο ΓΕΛ Ζωγράφου, έγινε ενημέρωση σε δύο επισκέψεις με θέματα την “Κλωνοποίηση” και την “Ευθανασία”. Και στις δύο περιπτώσεις ακολούθησε μία ζωηρή και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους μαθητές μας, ενώ οι συνεργάτες της επιτροπής κατέθεσαν μοναδικές μαρτυρίες και παρατηρήσεις για τα βιοηθικά ζητήματα που αναδύονται από τις παραπάνω εφαρμογές.

Αφήστε μια απάντηση

%d