Ηχητικό Καγιάκ: μουσική και μελέτη περιβάλλοντος

Πηγή: PLOS Biology

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία προσπάθεια ώστε η επιστήμη, οι διαδικασίες και τα αποτελέσματά της, να γίνονται κατανοητά από το ευρύ κοινό. Είτε με παρεμβάσεις στην επικοινωνία της επιστήμης, είτε με λαϊκά πανεπιστήμια, είτε με φεστιβάλ ή πολύ συχνά και με προγράμματα επιστήμης πολιτών, οι πολίτες εμπλέκονται στην επιστήμη. Ειδικά τα τελευταία, τα προγράμματα επιστήμης πολιτών ενεργοποιούν τους πολίτες να γίνουν οι ίδιοι ενεργοί επιστήμονες, παράγοντας και συχνά αναλύοντας επιστημονικά δεδομένα.

Κάτι ανάλογο είναι και το ‘Ηχητικό Καγιάκι’ (Sonic Kayak). Πρόκειται για ένα έργο του Bicrophonic Research Institute (BRI), από τους Kaffe Matthews και David Griffiths που ξεκίνησε το 2014. Το ινστιτούτο BRI υλοποιεί ανάλογα προγράμματα, όπως το ‘Ηχητικό Ποδήλατο’ (Sonic Bike) το οποίο παράγει μουσική που μεταβάλλεται ανάλογα με την κατεύθυνση του ποδηλάτη. Η παραγόμενη μουσική είναι μία προσφορά από τους ποδηλάτες στο κοινό-όσους τυγχάνουν να περνούν δίπλα τους.

Το ηχητικό καγιάκ λειτουργεί ανάλογα. Υποβρύχιοι ήχοι ανιχνεύονται με υδρόφωνα, που συμπληρώνονται από δεδομένα δύο ψηφιακών θερμομέτρων. Αποτέλεσμα ο παραγόμενος ήχος που επιτρέπει από τη μία την ακουστική αποτίμηση των επιστημονικών δεδομένων και από την άλλη την εξερεύνηση του υποβρύχιου περιβάλλοντος μέσω του ήχου. Τα δεδομένα των αισθητήρων καταγράφονται με χρόνο, ημερομηνία, θέση GPS, παρέχοντας πραγματικά δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη ρύπανσης και κλίματος. Ο ηχητικό καγιάκ πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 2016 στο Φεστιβάλ Επιστημών στο Σουόνσι του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακούστε ένα ηχητικό μέρος από το έργο.

Μπορείτε να ακούσετε όλες τις κυματομορφές του προγράμματος.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο, από το φεστιβάλ επιστήμης.

Sonic Kayaks explained from Bicrophonic Research Institute on Vimeo.

Διαβάστε περισσότερα στο ‘Sonic Kayaks: Environmental monitoring and experimental music by citizens‘, όπου μπορείτε να λάβετε αναλυτικές πληροφορίες ώστε να φτιάξετε και το δικό σας ηχητικό καγιάκ. Μία εξαιρετική πρόταση να εμπλέξετε πολίτες στη μελέτη του περιβάλλοντος, να παρακινήσετε και να ενεργοποιήσετε μαθητές ώστε να αναπτύξουν και να αυξήσουν την περιβαλλοντική τους ευαισθησία.

Αφήστε μια απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: