Η εκδίκηση των σπερματοζωαρίων

sperma

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν πως ο μοναδικός ρόλος του αντρικού σπερματοζωαρίου είναι η γονιμοποίηση. Κατά τη διάρκεια της οποίας μεταφέρονται τα χρωμοσώματα του σπερματοζωαρίου στο εσωτερικό του ωαρίου προκειμένου να δημιουργηθεί το πρώτο διπλοειδές κύτταρο, το ζυγωτό. Όμως νέες μελέτες από το πανεπιστήμιο Wayne State αποδεικνύουν πως πέρα των χρωμοσωμάτων το σπερματοζωάριο προσφέρει και μερικά μόρια RNA (νουκλεικά οξέα, κυρίως με βοηθητικό ρόλο σε ένα ανθρώπινο κύτταρο) τα οποία είναι σημαντικά για την πρόωρη αύξηση ενός εμβρύου. Η πρόωρη εμβρυική ανάπτυξη, απόλυτα ελεγχόμενη μέχρι πρότινος από το θηλυκό ωάριο, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με το πατρικό RNA που μεταφέρεται από το σπερματοζωάριο κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης.

Δηλ. πέραν της διέγερσης του ωαρίου, το αρσενικό RNA συμμετέχει επίσης στην ενεργοποίηση των ωοκυττάρων, τη μετάβαση από τη μητρική στην εμβρυική γονιδιακή ρύθμιση και την εμφάνιση γενετικών αποτυπωμάτων στα έμβρυα. Αυτή η παρατήρηση φανερώνει πως το αγγελιοφόρο RNA (mRNA) ενεργοποιεί έναν κρίσιμο διακόπτη ανάπτυξης και λειτουργιών στο ωάριο, σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων οι Stephen Krawetz, του πανεπιστημίου Wayne State και David Miller του βρετανικού πανεπιστημίου Leeds έχουν αποδείξει ήδη την παρουσία κλώνων RNA στο σπερματοζωάριο. Το 2002, χρησιμοποιώντας μεθοδολογίες γενετικής ανάλυσης προσδιόρισαν 3.000 μοναδικά mRNA στους γόνιμους άντρες κι έχουν αρχίσει να προσδιορίζουν ελαττωματικά γονίδια που συμβάλλουν στην στειρότητα. Η νέα εργασία τους αποκαλύπτει πως η βιωσιμότητα του σπερματοζωαρίου σχετίζεται με επιπλέον παράγοντες πέρα της κινητικότητας και της ποσότητας.

Το υγιές σπερματοζωάριο συμβάλλει στη βιωσιμότητα του ζυγωτού ακόμα και μετά τη γονιμοποίηση. “Οι άνδρες παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην πρόωρη ανάπτυξη του εμβρύου, απ’ ότι νομίζαμε μέχρι τώρα”, αναφέρει ο Dr. Krawetz. Αυτή η ιδέα για την ευθύνη του σπέρματος μπορεί επίσης να εξηγήσει τις δυσκολίες στην κλωνοποίηση. “Η κλωνοποίηση απαιτεί ένα ωάριο το οποίο ανατπύσσεται χωρίς γονιμοποίηση. Ακόμα κι όταν με διάφορα εργαστηριακά τεχνάσματα κατορθώνουμε να ξεγελάσουμε το ωάριο, απαιτείται ένα σήμα ενεργοποίησης που προέρχεται από αρσενικό σπέρμα για να ξεκινήσει η εμβρυική αύξηση”, αναφέρει ο Dr. Krawetz.

Σημειώνει επίσης το πόσο επίκαιρη είναι αυτή η μελέτη δεδομένης της δημοσίευσης Ιαπώνων και Κορεατών επιστημόνων που δημιούργησαν ένα ποντίκι μόνο με θηλυκό DNA. “Αντιθέτως, εμείς δείχνουμε πως οι άντρες είναι χρήσιμοι. Η κατανόηση της λειτουργίας αυτών των RNA θα ενισχύσει βεβαίως τη γνώση μας για την επίδραση του πατέρα στην πρόωρη ζυγωτική και εμβρυική ανάπτυξη. Ο μπαμπάς τελικά αποκτά έναν ρόλο!!”, συμπληρώνει ο Dr. Krawetz.

Αφήστε μια απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: