3o Εκπαιδευτικό Συμπόσιο Φυκολογίας

kefalida_3o

 

Ελληνική Φυκολογική Εταιρεία (ΕΛ.Φ.Ε.),

Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) &

Γενικό Λύκειο Νέας Περάμου, Καβάλας

 3 Οκτωβρίου 2013, 28-30 Μαρτίου 2014

 Νέα Πέραμος, Καβάλα

Πρώτη ανακοίνωση (29/07/2013)

 

Η Ελληνική Φυκολογική Εταιρεία (ΕΛ.Φ.Ε., www.phycology.gr) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε., www.inale.gr) και το Γενικό Λύκειο Νέας Περάμου, Καβάλας, διοργανώνει στη Νέα Πέραμο και στην πόλη της Καβάλας το 3ο Εκπαιδευτικό Συμπόσιο Φυκολογίας.  Το Συμπόσιο είναι αφιερωμένο στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές της Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης, με γενικό τίτλο «Σύγχρονη γνώση και Καινοτόμες τεχνολογίες με Φύκη στην Εκπαίδευση: ευτροφισμός, κλιματικές αλλαγές, βιώσιμη ανάπτυξη». Το Συμπόσιο αυτό διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

 

Βασικός στόχος του Συμποσίου είναι η γνωριμία των μαθητών με το θαυμαστό κόσμο των φυκών, τη σημασία τους για τον άνθρωπο, την αξία και το ρόλο τους στο περιβάλλον. Απώτερος σκοπός είναι η κατεύθυνση της προσοχής των παιδιών σε νέους ορίζοντες γνώσης. Έτσι, η εκπαίδευση γίνεται πιο ενδιαφέρουσα, μετατρέπεται σε παιχνίδι που αυξάνει τις δεξιότητες, τη δημιουργικότητα και την εξοικείωση των μαθητών με το περιβάλλον, ενώ παράλληλα συμβάλει στην πρόοδο της χώρας με καινοτόμες δράσεις. Στο πλαίσιο υλοποίησης του στόχου, ομάδες μαθητών θα εκπονήσουν εργασίες υπό την επίβλεψη των Δασκάλων και Καθηγητών τους και με τη βοήθεια και στήριξη μελών της ΕΛ.Φ.Ε. που ανήκουν στα Ερευνητικά Ιδρύματα «Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.)» (συμμετέχει στη διοργάνωση)  και  «Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.)», καθώς και των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων «Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών», «Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης», «Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου».

Το πρόγραμμα του Συμποσίου θα ολοκληρωθεί σε δύο στάδια:

Α. Πρώτο στάδιο «3 Οκτωβρίου 2013»

1)    «Σεμινάριο Φυκολογίας & Καινοτομίας για εκπαιδευτικούς: από τη θεωρία στην πράξη» για τους εκπαιδευτικούς Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) Καβάλας,  με σκοπό την εμβάθυνση της γνώσης τους στο αντικείμενο της φυκολογίας και της καινοτομίας. Θα πραγματοποιηθούν εκλαϊκευμένες εισηγήσεις και επίδειξη υλικού από ειδικούς επιστήμονες της χώρας μας με αντικείμενο τη φυκολογία, καθώς και από επιστήμονες του εξωτερικού με ειδίκευση και εμπειρία στις μεθόδους καινοτομίας. Θα δοθεί ενημερωτικό υλικό.

Β. Δεύτερο στάδιο «28-30 Μαρτίου 2014»

  • «Εκπαιδευτικό Συμπόσιο Φυκολογίας» στο Γενικό Λύκειο Νέας Περάμου, Καβάλας, το οποίο θα περιλαμβάνει την παρουσίαση εργασιών από σχολεία της Ελλάδας  με θεματολογία σχετική με τα φύκη. Οι καλύτερες συμμετοχές θα βραβευτούν, μετά από αξιολόγηση από ανεξάρτητη επιτροπή, ενώ θα γίνει κλήρωση δύο υποβρύχιων φωτογραφικών μηχανών. Θα υπάρξουν εκλαϊκευμένες παρουσιάσεις από νέους επιστήμονες σχετικά με το αντικείμενο της φυκολογίας, της θαλάσσιας βιολογίας και τις προοπτικές καριέρας στους παραπάνω τομείς. Βιωματικά εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο πεδίο και στις εγκαταστάσεις του Γενικού Λυκείου Νέας Περάμου με συμμετοχή μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, με αντικείμενα:
  • Επίσκεψη σε ακτή και συλλογή υλικού
  • Κάρτες φυκών (μουσειακές, εκπαιδευτικών παιχνιδιών, ευχετήριες)
  • Μελέτη του υλικού μακροσκοπικά & μικροσκοπικά – ταξινόμηση των φυκών
  • Ερμπάριο (φυτολόγιο) φυκών

 

Οι θεματικές ενότητες του Συμποσίου ενδεικτικά μπορεί να είναι:

  • Γνωριμία με τη μορφή και τα χρώματα των μικρο- και μακρο-φυκών.
    • Τα φαινόμενα των κλιματικών αλλαγών, του ευτροφισμού, καθώς και οι επιπτώσεις τους στη θαλάσσια χλωρίδα και βλάστηση.
    • Μέθοδοι σύγκρισης καθαρών και ρυπασμένων περιοχών με τη βοήθεια της θαλάσσιας βλάστησης.
    • Τεχνολογίες αξιοποίησης των φυκών σε ανθρώπινες δραστηριότητες (χρήση φυκών ως βιοφίλτρων για καθαρισμό υγρών αποβλήτων, κομποστοποίηση, βιοδείκτες, βιοκαύσιμα κ.ά.) με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη.
    • Καλλιέργεια φυκών στο εργαστήριο, ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της εφευρετικότητας των μαθητών με τον σχεδιασμό και την εκτέλεση πειραμάτων.
  • Προστασία, υιοθεσία και ανάδειξη ακτής (ομοιώματα ακτής).

 

Σημαντικό: Τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των συμμετεχόντων καλύπτονται από τους ίδιους. Ωστόσο, θα γίνει προσπάθεια εξασφάλισης δωρεάν γευμάτων και αφεψημάτων, και μειωμένων τιμών σε ξενοδοχεία και μεταφορικά μέσα. Θα δοθούν πιστοποιητικά σε όλους τους συμμετέχοντες. Η συμμετοχή στο Σεμινάριο δεν αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Συμποσίου.

 

Πληροφορίες. Αρχές Σεπτεμβρίου θα  ανακοινωθούν περισσότερες πληροφορίες. Για το ενδιάμεσο διάστημα μπορείτε να επικοινωνείτε με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (Σωτήρης Ορφανίδης, κατά προτίμηση στο e-mail: sorfanid@inale.gr,  ή και στα τηλ. 2594029039, 2594022691, και FAX 25940 22222) και με την ΕΛ.Φ.Ε. (Χρήστος Κατσαρός 210-7274652, FAX: 210- 7274702, 25940-22222, E-mail: info@phycology.gr, christos.katsaros@biol.uoa.gr). Πληροφορίες υπάρχουν και στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης (http://environmental.phycology.gr).

footer_3oΔιαβάστε την ανακοίνωση σε μορφή αρχείου .pdf

 

Αφήστε μια απάντηση