Έτος Γουάλας το 2013

Το 2013 συμπληρώνονται 100 χρόνια από το θάνατο του Alfred Russel Wallace (Άλφρεντ Γουάλας). Ενός από τους συνδιαμορφωτές της Θεωρίας της Εξέλιξης (αν και εμείς κυρίως την αναφέρουμε ως Δαρβινική Θεωρία της Εξέλιξης), με πλούσιο επιστημονικό και βιβλιογραφικό έργο.

Είναι γνωστό πως τον Ιούλιο (1 Ιουλίου, βράδυ Τρίτης) του 1858 οι Δαρβίνος και Γουάλας συνυποβάλλουν (;) μία εργασία με τίτλο “On the Tendency of Species to form Varieties; and on the Perpetuation of Varieties and Species by Natural Means of Selection”, όπου περιγράφονται σε αδρές γραμμές οι αρχές της Φυσικής Επιλογής. Είναι γνωστό πως ο Γουάλας ενημερώθηκε για αυτή την εργασία αφού ήδη είχε παρουστιαστεί, ενώ τόσο ο Δαρβίνος όσο και ο Γουάλας δεν ήταν παρόντες στο συνέδριο της Λινναίας Εταιρείας όπου έγινε η εισήγηση. Την εισήγηση είχαν αναλάβει να παρουσιάσουν δύο εγκάρδιοι φίλοι του Δαρβίνου, οι Sir Charles Lyell και Sir Joseph Hooker.

Προκειμένου να παρουσιαστεί η εργογραφία και η βιογραφία του, το Ίδρυμα Wallace πρωτοστατεί σε μία παγκόσμια προσπάθεια ώστε ο κόσμος να γνωρίσει καλύτερα τον Wallace. Ήδη έχει επιλεχθεί και το λογότυπο της εκστρατείας (τα δύο λογότυπα που φαίνονται παρακάτω, logo 1 και logo2, επιλέχθηκαν στην τελική φάση, όπου αποφασίστηκε το  logo 1 να αποτελέσει το λογότυπο της εκστρατείας).

Μήπως είναι μία καλή ευκαιρία να διοργανώσουμε κι εμείς διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα το έργο και την επιστημονική συνεισφορά του Wallace;

 

4 Απαντήσεις

 1. 30 Σεπτεμβρίου 2012

  […] για τον πρώτο τόμο της ζωής του Alfred Russel Wallace, τον οποίο μετέτρεψα και επεξεργάστηκα για να […]

 2. 31 Οκτωβρίου 2012

  […] ο πρώτος έτσι και ο δεύτερος τόμος της ζωής του Alfred Russel Wallace, περιέχε όμορφες προσωπγραφίες, επιστολές της […]

 3. 9 Νοεμβρίου 2012

  […] γνωστό, το 2013 έχει οριστεί «Έτος Wallace – Γουάλας». Και νομίζω πως είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να […]

 4. 20 Ιανουαρίου 2013

  […] Οι αναφορές στη ζωή του Γουάλας (Alfred Russel Wallace) γίνονται με αφορμή το Έτος Γουάλας. […]

Αφήστε μια απάντηση