“Αφανισμός”: ένα θρίλερ που ίσως να μην είναι και τόσο μυθοπλασία
Από τις πρώτες γραμμές γίνεται αντιληπτό πως θα πρέπει να στηθεί μία ολόκληρη πλοκή που να μπορεί να εξηγήσει πώς ο εμπνευστής και δημιουργός καταλήγει να γίνει θύμα της ίδιας, της δημιουργίας του. Πώς ο δρ. Ζανγκ Ζιντάο καταλήγει να πέσει στην παγίδα που ο ίδιος είχε στήσει, χάνοντας τον έλεγχο των μηχανών που είχε δημιουργήσει ώστε να ενισχύσει την κατασκοπευτική δράση της χώρας του: της Κίνας.
Ένα καταπληκτικό θρίλερ που διαδραματίζεται μεταξύ Αμερικής και Κίνας. Ιπτάμενες βιο-μηχανές με ασύγκριτες δυνατότητες, τεχνολογία που επιτρέπει την ανάκληση και αποθήκευση της μνήμης, εμφυτεύματα εγκεφαλικά που μετατρέπουν τους ανθρώπους σε μίνι ρομπότ χωρίς όμως να χάνουν την ανθρώπινή τους υπόσταση. Ή μήπως την χάνουν (κι εδώ προκύπτει τι άραγε είναι ο άνθρωπος!!!);
Η αλήθεια είναι πως ξεκίνησα το διάβασμα αυτού του βιβλίου γιατί μου έκανε εντύπωση ο υπότιτλός του: “… techno θρίλερ” (κι εδώ νομίζω χρειάζονται συγχαρητήρια στην ομάδα marketing του εκδοτικού οίκου που σκέφτηκε να προσθέσει αυτό τον υπότιτλο καθώς πετυχαίνει τον στόχο του). Βέβαια τον συγγραφέα τον ήξερα και από άλλο αντίστοιχο βιβλίο, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν το είχα σε αυτά που υπολόγιζα για άμεση ανάγνωση. Όμως η ανάγνωση σε οδηγεί βήμα-βήμα, σου εξάπτει την φαντασία και σε κάνει να αναρωτιέσαι αν όλα αυτά είναι μυθοπλασία ή απλά ο συγγραφέας (ο οποίος είναι και διευθυντής σύνταξης στο Scientific American) “βλέπει” λίγο μακριά και ουσιαστικά προβλέπει τι θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον. Όπως άλλωστε εξηγεί στο τέλος του βιβλίου, πολλές από τις τεχνολογίες δεν είναι καθόλου φανταστικές, υπάρχουν, εφαρμόζονται και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις με απόλυτη επιτυχία.
Στο προκείμενο τώρα. Η ιστορία αφορά την τεχνητή νοημοσύνη που αποκτά μία ομάδα σάιμποργκ και κατορθώνει να ανεξαρτητοποιηθεί σε σχέση με τα μέχρι πρότινος αφεντικά της. Αν και το πρόγραμμα κυβερνητικής υποτίθεται πως αφορά ερευνητικές ομάδες και θέματα βελτίωσης της ανθρώπινης ζωής, κάπου εκεί στην αναζήτηση χρηματοδότησης (το γνωστό πρόβλημα που έχουν πάντα οι επιστήμονες για το πού θα βρουν λεφτά ώστε να υποστηρίξουν την έρευνά τους) εμπλέκονται οι μυστικές υπηρεσίες. Κίνα και Αμερική ανταλλάσουν τεχνολογία στο πλαίσιο μίας μυστικής συμφωνίας. Όμως όπως θα αποδεχθεί αμφότερες κρατούν καλά κρυμμένο ένα τεχνολογικό τρικ που μπορεί να αδρανοποιήσει την τεχνολογία.
Ο παλιός πράκτορας μέσα από μία σειρά ανατρεπτικών γεγονότων θα αναλάβει δράση. Η κόρη έχει βαρεθεί τις σπουδές της στο ΜΙΤ (υπάρχουν άραγε άνθρωποι που βαριούνται στο ΜΙΤ;) και ασχολείται με χάκινγκ. Έτσι αποκτά πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες τις οποίες γνωστοποιεί στον κόσμο (κάτι αντίστοιχο με το Wikileaks) προκειμένου ο κόσμος να αφυπνιστεί. Οι μυστικές υπηρεσίες των δύο υπερδυνάμεων αναζητούν την εισβολέα, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους, για να καταλήξει τελικά ένα βήμα πριν από το να γίνει κι αυτή σάιμποργκ. Βέβαια για να καταλήξει εκεί έχει προηγηθεί ένα ανελέητο κυνηγητό σε διάφορα μέρη του κόσμου του οποίου η περιγραφή και ροή είμαι σίγουρος πως θα σας κρατήσει σε εγρήγορση.
Και βέβαια το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: τελικά ποιός θα κερδίσει σε αυτή τη μάχη; Θα μπορέσουν οι κυβερνομηχανές που στόχος τους είναι να προκαλέσουν παγκόσμια αναστάτωση να πετύχουν το σχέδιο τους; Θα κατορθώσει ο πολυμήχανος ανθρώπινος εγκέφαλος να ξεγλιστρήσει από τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, τις λογικές πύλες, τους γρήγορους επεξεργαστές και το πλήθος των δεδομένων που διαθέτουν τα σάιμποργκ; Η απάντηση δεν είναι εύκολη καθώς ακόμα και η λύση είναι ένας γρίφος…
Το βιβλίο το απόλαυσα σε περίπου πέντε βράδια. Είναι καταπληκτικό και έχει δράση, απίστευτες ανατροπές, αρκετή βιολογία (μου άρεσε που ακόμα και τα ρομποτικά έντομα έχουν τις βιολογικές τους αδυναμίες – έτσι για να θυμόμαστε πως απλές βιολογικές γνώσεις μπορούν να μας σώσουν όταν μας κυνηγούν οι “κακοί”), πολιτικές ίντριγκες, αβεβαιότητα και πολύ υλικό για τη φαντασία μας. Αν η επιτυχία ενός βιβλίου είναι να σε κάνει να αναρωτιέσαι “τι θα γίνει άραγε παρακάτω;”, το συγκεκριμένο το καταφέρνει μοναδικά…
Το βιβλίο είναι από τις εκδόσεις ΤΡΑΥΛΟΣ.
Είπαν