Βιολογία και Διαδίκτυο

Ιστολόγια

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του hfr με τίτλο “Βιολογία και Διαδίκτυο“, μέσα από την ιστοσελίδα του Biology4u.gr.

Σε αυτά που παραθέτει, θα ήθελα να προσθέσω επίσης:

  • πως καμία προσπάθεια, όσο φιλότιμη και κοπιαστική είναι (και σίγουρα η διατήρηση blogs ή ιστοσελίδων είναι μία επίπονη και ταυτόχρονα δημιουργική διαδικασία) δεν μπορεί να ευοδώσει αν δεν συνδράμουν κι άλλες δυνάμεις. Η συνεργασία και ή σύμπραξη θεωρώ ότι είναι το σημαντικότερο κομμάτι που αναδεικνύει το web 2.0 και σίγουρα στην περίπτωσή μας δεν φαίνεται να υπάρχει. Μήπως πρέπει να ξεφύγουμε από τη θέση του αναγνώστη και να συμμετάσχουμε στη διαδικασία της δράσης; Κάτι τέτοιο δεν ζητάμε και από τους μαθητές μας;

  • η επιμόρφωση δεν είναι μία διαδικασία που επιβάλλεται, ούτε που καθορίζεται εξωγενώς. Περισσότερο ως εσωτερική ανάγκη θα την εντόπιζα και προσπάθεια του καθενός μας να γίνει καλύτερος γνώστης των βιολογικών αντικειμένων που διαπραγματεύονται τα σχολικά εγχειρίδια, κι όχι μόνο. Έχουμε αυτή την εσωτερική ανάγκη; Αν όχι πώς θα μπορούσαμε να την καλλιεργήσουμε;

  • όπως πολύ σωστά παρατηρεί ο hfr η βιολογία δεν είναι οι γνώσεις που διδάσκουμε στο σχολείο. Κι αν ο στόχος μας είναι να διδάξουμε στους μαθητές ένα σχολικό εγχειρίδιο, γιατί δεν τους το δίνουμε να το διαβάζουν στο σπίτι ως μυθιστόρημα; Η αγάπη και η διδασκαλία της βιολογίας επεκτείνεται πέρα από τις 150 σελίδες ενός οποιουδήποτε σχολικού εγχειριδίου. Μήπως διδάσκουμε αλλά δεν αγαπάμε τη βιολογία;

  • όλοι είμαστε απαραίτητοι. Και νέοι συνάδελφοι που μπορεί να γνωρίζουνε κάποια αντικείμενα καλύτερα από τους παλαιότερους καθώς τα έχουν διδαχθεί στα πανεπιστήμια, αλλά και οι παλαιότεροι συνάδελφοι οι οποίοι έχουν τρομακτική εμπειρία αίθουσας να μας μεταφέρουν. Τέτοια δυναμική ζύμωση ας αποβάλλει οποιεσδήποτε εγωκεντρικές διαθέσεις και ας συμπράξει για το καλό της βιολογίας μέσα στα σχολεία

Ας ξεκινήσουμε από σήμερα, συμμετέχοντας περισσότερο ενεργά στην προσπάθεια που γίνεται από τις διάφορες κοινότητες που έχουν αναπτυχθεί στο ελληνικό διαδίκτυο. Ή ξεκινώντας τη δικιά μας πρωτοβουλία, με τη δημιουργία ενός blog, διαδικασία εύκολη και απλή. Η συμμετοχή όλων μας είναι σημαντική…

2 Απαντήσεις

  1. Ο/Η Λυκούρας Φώτης λέει:

    Το άρθρο του hfr είναι εξαιρετικά εύστοχο καθώς επίσης και τα σχόλια του admin. Με αφορούν όλες οι συνιστώσες τους αλλά προς το παρόν θα πω μόνο δυο λόγια που έχουν να κάνουν με τη δική μου προσπάθεια.
    Πολύ, πολύ ευχαριστώ για τη φιλοξενία του blog. Δυστυχώς δεν έχει τις τεχνικές δυνατότητες που θα ήθελα. Στο wordpress δεν κατάφερα να ανεβάσω τα αρχεία μου και προς το παρόν δε γνωρίζω σχεδόν τίποτα για κατασκευή ιστοσελίδων.
    Πρέπει όμως να επισημάνω ότι η δουλειά μου φαίνεται να αφορά αποκλειστικά στη στήριξη του υποψηφίου των Πανελλαδικών ενώ η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για κάτι πολύ ευρύτερο και βαθύ. Θα έλεγα ότι πρόκειται για έρωτα με τη Βιολογία και τη ζωή και ελπίζω σιγά- σιγά να φανεί και στο blog. Παρεμπιπτόντως ο τονισμός του επιθέτου είναι Λυκούρας και όχι Λύκουρας.
    Τέλος, παραθέτω μία σκέψη της στιγμής. Όταν ο στόχος μας είναι να συγκινήσουμε το μαθητή, τότε θα πρέπει ταυτόχρονα να έχουμε και επίγνωση των συνεπειών. Γιατί όταν ένα νεαρό άτομο απογοητεύεται από αυτόν τον ίδιο που κάποτε το είχε γοητέψει, το αποτέλεσμα είναι συντριπτικό. Και πάλι ευχαριστώ.

  2. Ο/Η admin λέει:

    Αγαπητέ Φώτη. Να σε ευχαριστήσω για την προσθήκη του blog μου στο δικό σου ιστολόγιο.
    Σίγουρα το ιστολόγιό σου έχει εστιασμένη θεματολογία, νομίζω όμως ότι η προσπάθεια και η κατάθεσή σου είναι αυτό που μετράει περισσότερο. Τόσο η δική μου πρωτοβουλία, όσο βέβαια κι αυτή του hfr (που είναι από τους παλαιότερους σε ανάλογες προσπάθειες) έχουν αντικείμενο ευρύτερο, με πυρήνα τη Βιολογία. Δεν σου κρύβω πως και η δικιά μου ενασχόληση προήλθε μετά την παραίνεση του hfr πώς “… δεν ξέρουμε τη Βιολογία διδάσκουμε…”. Θεωρώ όμως πως όλες οι προτάσεις, οι οποίες προστίθενται στην ελληνική μποκόσφαιρα κι όχι μόνο, μπορούν να δημιουργήσουν κοινότητες ανθρώπων με ενδιαφέρον για τη Βιολογία και γενικότερα για τη ζωή.
    Θεωρώ πως τα χρόνια που έρχονται μας θέλουν περισσότερο ευπροσάρμοστους και πιο συνεργάσιμους. Και σίγουρα το διαδίκτυο, και όλες οι προσπάθειες με αντικείμενο τη Βιολογία γενικότερα (όπως του hfr) ή τη Βιολογία στην εκπαίδευση (όπως η δική σου και η δική μου) είναι αναγκαίες.
    Δεν περισσεύει κανένας.
    Παναγιώτης

Αφήστε μια απάντηση