Γονιδιωματική διαγνωστική: Ανακοίνωση του ΣΙΓΕ

Σύνδεσμος Ιατρικών Γενετιστών Ελλάδας

Σύνδεσμος Ιατρικών Γενετιστών Ελλάδας

Ο ΣΙΓΕ (Σύνδεσμος Ιατρικών Γενετιστών Ελλάδας) με αφορμή τη τηλεοπτική παρουσία “ειδικών” σχετικά με την διαγνωστική αξία της γνώσης του γονιδιώματός μας, εξέδωσε μία ανακοίνωση.

Βασικό σημεία της ανακοίνωσης του ΣΙΓΕ είναι πως δεν μπορεί κάποιος απλώς με τη γνώση του γονιδιώματος να διαγνώσει την γενετική υπόσταση κάποιας νόσου, με εξαίρεση πολύ συγκεκριμένες και καθορισμένες περιπτώσεις γενετικών νοσημάτων.

Επισημαίνεται πως στη μεγαλύτερη έκτασή του η λειτουργία του ανθρωπίνου γονιδιώματος παραμένει άγνωστη, ενώ ειδικά για τον καρκίνο ο πολυπαραγοντικός χαρακτήρας της νόσου δημιουργεί περαιτέρω αδυναμίες στη γενετική διάγνωση.

Η παρέμβαση του ΣΙΓΕ αφορούσε μία τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με προτεινόμενες αναλύσεις γονιδιώματος για πρόγνωση ασθενειών «απευθείας στον πολίτη» (DTC: Direct To Consumer Tests). Εκτός από την αντίθεση του συλλόγου σε τέτοιες πρακτικές, τονίζεται και η πρόσφατη θέση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, όσο και η διάθεση των Ελλήνων γιατρών να αντιτίθενται στην διενέργεια γενετικών εξετάσεων «απευθείας στον πολίτη».

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΣΙΓΕ.

Αφήστε μια απάντηση

%d