Επιστημονικό μυθιστόρημα: “Η Πηγή: Το Μυστικό στο κρυπτόγραμμα του Βόινιτς”

pigi-travlos

Η ιστορία στηρίζεται σε ένα υπαρκτό χειρόγραφο, το “κρυπτόγραμμα του Βόινιτς” το οποίο με ραδιοχρονολόγηση έχει βρεθεί ότι πρέπει να γράφτηκε κάπου μεταξύ 15ου και 16ου αιώνα. Μάλιστα για τους πιο επιρρεπείς στα μυστήρια, μπορεί κάποιος να δει ολόκληρο το χειρόγραφο σε ηλεκτρονική μορφή, στη βιβλιοθήκη σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων Μπέινεκε του Πανεπιστημίου του Γέιλ.

Πάμε τώρα στην ιστορία. Στον πυρήνα της μυθοπλασίας βρίσκεται μία αέναη διαμάχη: η αναζήτηση της αλήθειας. Έτσι μετά την αποκωδικοποίηση του χειρογράφου αρχίζει ένα μοναδικής εμπειρίας ταξίδι στο Περού όπου οι ήρωες στην πραγματικότητα χάνονται μέσα σε παρθένα μέρη του δάσους του Αμαζονίου για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν την περιοχή που ίσως παρουσιάζει το χειρόγραφο. Δύο ομάδες με τελείως διαφορετικά κίνητρα αλλά με απώτερο στόχο να οικειοποιηθούν την εύρεση της περιοχής που σχετίζεται με τη Ζωή και το Θάνατο. Ο επιστήμονας Γεωλόγος Κέλι Ρος επιδιώκει να βρει την πηγή της Ζωής ώστε να προσφέρει μία δεύτερη ευκαιρία στη γυναίκα του και το αγέννητο παιδί τους. Ο μέγας Ιεροξεταστής, Λεονάρντο Τορίνο, ο τρίτος στη σειρά Πάπας (γνωστός και ως Μαύρος Πάπας), αναζητά να βρει την πηγή του Θαύματος της Ζωής για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και να αποκρύψει ενδείξεις που ενδεχομένως να ενισχύουν την επιστημονική εξήγηση για την εμφάνιση και την εξέλιξη της ζωής πάνω στη Γη.

Σε αυτό το δρόμο οι ομάδες θα έρθουν αρκετές φορές αντιμέτωπες με προκλήσεις, θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις που ίσως ανατρέψουν τα μέχρι προσφάτως δεδομένα της ζωής τους. Ο Ρος, ένας επιτυχημένος Γεωλόγος που καταστρέφει δάση για να βρει πετρέλαιο για την εταιρεία που εργάζεται, θα πρέπει να αποκηρύξει την πρότερή του δράση. Ο Τορίνο θα πρέπει να ξεπεράσει τους άγραφους νόμους για να εξυμνήσει αυτό που πιστεύει, το Θεό και τη θρησκεία του. Πέρα όμως από τη διαμάχη μεταξύ επιστήμης και θρησκείας βλέπουμε μία εξαιρετική περιπετειώδης ιστορία που θα μας καθηλώσει και θα μας θέσει σε εγρήγορση για τα ζητήματα προστασίας της φύσης.

Η Αδελφή Σαντάλ κρύβει ένα μυστικό που κουβαλάει μαζί της για πολλά χρόνια. Η νεαρή Κουίν Ζεμπ, φυσιολάτρης και ακάματη συνεργάτιδα της γυναίκας του Ρος, θα λάβει μέρος στο ταξίδι ως μία ύστατη προσπάθεια να πείσει τον κόσμο για τα φλέγοντα περιβαλλοντικά προβλήματα. Ο Μάρκο Μπαζίν, έχοντας ζήσει έναν αιματηρό βίο, επιζητεί μεταμέλεια και την άφεση από τον εν Γη εκπρόσωπο του Θεού, τελικά κατορθώνει να εξιλεωθεί από την πηγή της εσωτερικής του δύναμης.

Και όταν τελικά κατορθώσουν να προσεγγίσουν τον επίγειο παράδεισο, τον “Κήπο του Θεού” όπως περιγράφεται στο χειρόγραφο, όλοι θα μείνουν άναυδοι με την ομορφιά, τη μεγαλοπρέπεια και τις θεραπευτικές ιδιότητες αυτού του κόσμου. Ο καθένας θα δει με διαφορετική ματιά την αλήθεια που ξεδιπλώνεται μπροστά του, την οποία και θα προσπαθήσει να διεκδικήσει για το δικό του όραμα. Την ίδια στιγμή που η ιστορία τρέχει με γρήγορους ρυθμούς στο Περού, σε κάποιο νοσοκομείο της Νέας Υόρκης η γυναίκα του Ρος, έρχεται σε άμεση επαφή με το Θάνατο οδηγώντας προς τον αφανισμό το βρέφος που κυοφορεί μέσα της. Άραγε θα κατορθώσει ο Ρος να ξεπεράσει τις δυσκολίες και τις εσωτερικές του αντιμαχίες για να προσφέρει μία νέα Ζωή σε αυτήν και το βρέφος; Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την Πηγή Ζωής για να προσελκύσει περισσότερους πιστούς στις αγκαλιές της;

Αρκετά πτώματα… Κόκκινο ποτάμι, αίμα… Ένας ολόκληρος πρωτόγονος οργανισμός… Πρόδρομα μόρια γονοτύπου… Πολλαπλασιαστικές ικανότητες αντιγράφων… Εξωγήινη ύλη… Μία αρχαία Ύδρα… Νύμφες… Και μετά νεκρική σιγή… Αλλά η ζωή υπάρχει και μπορεί να εμφανιστεί από μοναδικές σταγόνες ύδατος… Ένας επίγειος παράδεισος που θα πρέπει να φυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού… Το δέντρο της Γένεσης, το δέντρο της Ζωής και του Θανάτου…

Αφήστε μια απάντηση

%d