Η επιστήμη προηγείται του εγκλήματος: Το “Στιγμιότυπο DNA”

snapshotO νόμος έχει πλέον στα χέρια του ένα εργαλείο DNA που βοηθά στη σύλληψη υπόπτων δραστών και στη διεκπεραίωση εγκληματικών υποθέσεων. Αυτή η τεχνική που αναπτύχθηκε από την εταιρεία “Parabon Nanolabs  Engineering DNA for Next Generation therapeutics and forensics” στο Ρέστον της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ, ονομάζεται “Snapshot DNAPhenotyping Service”, δηλαδή «Φαινοτυπική αποτύπωση από στιγμιότυπο DNA».

Αυτό λοιπόν που κάνει η νέα αυτή τεχνική είναι να προβλέπει την εξωτερική εμφάνιση των ατόμων, ακόμη και από το μικρότερο δυνατό δείγμα DNA, το οποίο αφήνεται ως αποτύπωμα, επιτυγχάνοντας να δημιουργήσει μια σύνθετη εικόνα από οποιαδήποτε πηγή DNA.

Και για να το θέσουμε πιο συγκεκριμένα, αυτό στο οποίο διαφέρει η μέθοδος ‘Snapshot’ από τη παραδοσιακή ανάλυση DNA είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση τοDNA αντιμετωπίζεται ως ένα απλό δακτυλικό αποτύπωμα ταυτοποίησης. Οι πληροφορίες δηλαδή του αποτυπώματος διοχετεύονται σε μια υπάρχουσα βάση δεδομένων και εάν δεν υπάρχει κάποιο προϋπάρχον σημείο που να ταιριάζει με το αποτύπωμα, ο νόμος δεν έχει στα χέρια του ύποπτο για να συνεχίσει την έρευνα. Από την άλλη, η καινοτόμα μέθοδος ‘Snapshot DNA’ χρησιμοποιεί το δείγμα ως ένα προσχέδιο του αγνώστου ατόμου, αποκρυπτογραφώντας το γενετικό περιεχόμενο του DNA, με σκοπό να παραχθεί μια σύνθετη και σαφώς πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Σύμφωνα με την Ellen McRae Greytak, διευθύντρια Βιοπληροφορικής της Parabon, το ανθρώπινο DNA μπορεί να δώσει σημαντικές γενετικές πληροφορίες με αποτέλεσμα να σχηματιστεί μια πρώτη μεν αλλά και σύνθετη εικόνα του ατόμου στο οποίο ανήκει, αποτυπώνοντας σε έναν μεγάλο βαθμό την εξωτερική του εμφάνιση. Ένα τέτοιο σχέδιο αποκρυπτογράφησης, ‘DNA blue print’ υπάρχει σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος, πράγμα το οποίο καθιστά το γενετικό κώδικα σε μια δυνητικά ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών έρευνας.

Ακριβώς λοιπόν όπως ένας σκιτσογράφος χρησιμοποιεί πληροφορίες από ό,τι έχει προηγουμένως δει με τα ίδια του τα μάτια ώστε να ζωγραφίσει και να αποτυπώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα, έτσι και η μέθοδος ‘Snapshot DNA’ χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που λαμβάνονται από ένα αποτύπωμα για να καταλήξουμε να έχουμε μια σύνθετη εικόνα που θα βοηθήσει στην έρευνα των υπόπτων. Αναλυτικότερα, το στιγμιότυπο DNA προβλέπει στοιχεία όπως η βιο-γεωγραφική καταγωγή, το χρώμα των ματιών και των μαλλιών, το χρώμα του δέρματος και το σχήμα του προσώπου. Χάρη σε αυτή τη τεχνολογία λοιπόν, η οποία χρησιμοποιείται ήδη ενεργά σε ποινικές έρευνες, στρεφόμαστε με περισσότερη ασφάλεια στην εξέταση των υπόπτων, περιορίζοντας τη λίστα αυτών, ενώ παράλληλα ταυτοποιούνται άγνωστα υπολείμματα γενετικού υλικού. Χαρακτηριστικά μιλώντας, αυτό οδήγησε στην εξιχνίαση ενός διπλού εγκλήματος δολοφονίας μητέρας και κόρης στη Νότια Καρολίνα, που είχε μείνει στην αφάνεια για 4 χρόνια.

Πηγή: Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής

Αφήστε μια απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: