Η μοναδική εικόνα του Δαρβίνου πάνω στο Beagle: μία έγχρωμη υδατογραφία

darwin-beagle-painting

Η πλήρης υδατογραφία

Μία υδατογραφία ζωγραφισμένη από τον Augustus Earle (1793-1838) το 1832 ενώ το Beagle βρίσκεται στον Παταγονία, εμφανίζει τον Κάρολο Δαρβίνο όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί. Ο Δαρβίνος με ένα ημίψηλο καπέλο και μακρύ παλτό στο κέντρο του πίνακα ελέγχει τα διάφορα δείγματα απολιθωμάτων, φυτών και πετρωμάτων που φέρνουν οι ναύτες του Beagle. Πρόκειται για έργο που έγινε μάλλον για τη διασκέδαση του πληρώματος και φέρει τον τίτλο “Quarter Deck of a Man of War on Diskivery of interesting Scenes on an Interesting Voyage“.

Απεικονίζονται δέκα μέλη του πληρώματος, μεταξύ αυτών και ο καπετάνιος Robert FitzRoy. Κάθε φιγούρα έχει να πει κάτι, μέσα στο δικό τους μπαλονάκι κειμένου, γραμμένο με μαύρο μελάνι. Ένας εκ των ναυτών λέει “Βγείτε από το δρόμο ΜΟΥ. Έχει δείγματα για τον Καπετάνιο!!!”.

Ο νεαρός Δαρβίνος (το 1832 ήταν 23 ετών) ξεχωρίζει με το ημίψηλο καπέλο και φαίνεται μόνο το μισό του πρόσωπο. Στα πόδια σωριασμένα βρίσκονται απολιθώματα, έγχρωμα ψάρια, δείγματα φυτών. Φαίνεται να περιγράφει σε έναν υπάλληλο τα χαρακτηριστικά ενός εντόμου ενών μάλλον θα πρέπει να είναι έκπληκτος από τις ανακαλύψεις χωρίς να ασχολείται με το χάος γύρω του. Ένα άλλο μέλος του πληρώματος κουβαλάει μία μεγάλη πέτρα, στην οποία υπάρχουν γεωλογικοί όροι, μεταφέροντάς την στον πλοίαρχο FitzRoy ο οποίος φαίνεται εντυπωσιασμένος από τη φύση του ορυκτού.

Ο Κάρολος Δαρβίνος στο κέντρο της υδατογραφίας, με το ημίψηλο καπέλο (Πηγή: Telegraph).

Ο Augustus Earle επιβιβάστηκε στο Beagle το 1831, πριν την αναχώρησή του από τη Βρετανία, συναναστρεφόταν με τον Κάρολο Δαρβίνο αν και αναγκάστηκε να αποχωρήσει το 1833 από το πλοίο λόγω προβλημάτων υγείας. Τη θέση του έλαβε ο Conrad Martens.

Η υδατογραφία εκτιμάται μεταξύ 50.000 και 70.000 στερλινών, και θα προσφερθεί ως μέρος της δημοπρασίας Αγγλικής Λογοτεχνίας, Ιστορίας, Παιδικών Βιβλίων και Εικονογραφήσεων στο Λονδίνο, στις 15 Δεκεμβρίου του 2015 από τον οίκο Sotheby.

Δείτε την εικόνα σε μεγαλύτερη ανάλυση, από τη Wikipedia.

Αφήστε μια απάντηση