Λογισμικά για εννοιολογικούς χάρτες

Εννοιολογικοί χάρτες

Μία ενδιαφέρουσα εργασία στην οποία συγκρίνονται 3 διαφορετικά λογισμικά για κατασκευή εννοιολογικών χαρτών.

Όσο με αφορά, χρησιμοποιώ το CmapTools το οποίο παρέχει πολλά πλεονεκτήματα και μπορεί να εκπληρώσει τις απαιτήσεις μας.

4 Απαντήσεις

 1. Ο/Η Μαριάννα λέει:

  Συμφωνώ για τα Cmaps, είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για κατηγοριοποίηση και ανάλυση εννοιών. Δες μια δοκιμαστική εφαρμογή εδώ >> http://users.voi.sch.gr/animavit/myblog/?p=122
  Αν κάποιος τα έχει χρησιμοποιήσει στην τάξη του, θα ήταν ενδιαφέρον να μαθαίναμε πώς τα αξιολογούν οι ίδιοι οι μαθητές.

 2. Ο/Η admin λέει:

  Εγώ το έχω χρησιμοποιήσει για να δείξω εννοιολογικούς χάρτες. Για διδασκαλία… Έτσι κι αλλιώς οι μαθητές φαίνονται να είναι εξοικειωμένοι με τους εννοιολογικούς χάρτες, παρά το ότι δεν ξέρουν πως ονομάζονται έτσι. Αρκετοί θεωρούν ότι είναι πολύ καλός ένας εννοιολογικός χάρτης, ειδικότερα για σημεία που έχει πολύ θεωρία ή ακόμα και για περιλήψεις. Δύσκολα φαινόμενα που περιγράφονται στη βιολογία, γίνονται ευκολότερα κατανοητά με τους χάρτες.
  Όσο αφορά το λογισμικό, είναι μικρό και θαυματουργό. Το έχω δοκιμάσει και με συναδέλφους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και διαπιστώνω ότι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν πολύ εύκολα ενώ φαίνεται να το διασκεδάζουν κιόλας.

 3. Ο/Η Μαριάννα λέει:

  Πάρα πολύ ωραία 🙂 Είναι πάρα πολύ σημαντικά αυτά τα 2 στοιχεία που αναφέρεις για μαθητές και συναδέλφους. Τι θα έλεγες για το gliffy (www.gliffy.com); Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ΚΑΙ συνεργατικά. Όμως η δωρεάν έκδοση έχει κάποιους περιορισμούς στον αριθμό των documents που μπορείς να δημιουργήσεις (μέχρι 5). Επίσης πολύ ενδιαφέρον φαίνεται το phun http://www.acc.umu.se/~emilk/ που βρήκα στο Σωτήρη >> http://mcsotos.wordpress.com/2008/03/03/phun-%ce%ae-fun-%ce%ae-%ce%91%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b1%cf%85%cf%83%ce%b7/.

 4. Ο/Η bio-in-sch- λέει:

  Σίγουρα τα λογισμικά δίνουν πολλές δυνατότητες, ενώ για τη Βιολογία έχουν το πλεονέκτημα ότι προσομοιώνουν τον μικρόκοσμο. Αν και είμαι γενικά υπέρ της τεχνολογίας, νομίζω πως και εδώ χρειάζεται σύνεση. Χρήση μεν, αλλά με μέτρο.
  Πολύ καλά και τα λογισμικά που προτείνεις. Ευχαριστώ.
  bio-in-sch-

Αφήστε μια απάντηση