18 Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών

Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών

Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ

Update 14/11/2012: Μετά από επικοινωνία με το ΚΕΕΛΠΝΟ λύθηκε η απορία: στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρερεται ως ημέρα η 16η Νοεμβρίου, ενώ κανονικά η μέρα είναι η 18η Νοεμβρίου. Η ενημέρωση που έλαβα ήταν πως: “… κάθε χρόνο έχει οριστεί η 18η/11 αλλά φέτος επειδή πέφτει Κυριακή, η καμπάνια και οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται-γιορτάζονται την 16η/11.” Επίσης ο πολύ καλός συνάδελφος Φίλιππος Κουκουριτάκης από το ΚΕΕΛΠΝΟ με ενημέρωσε πως “… μπορούμε να κανονίσουμε μια επίσκεψή μου στο σχολείο για μια σειρά διαλέξεων σχετικά με θέματα αγωγής και προαγωγής της υγείας, κυρίως κάπνισμα και βλαβερές επιπτώσεις και πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Αυτό είναι κάτι που κάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ (προφανώς δωρεάν) σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα.”

Η 18η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως “Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Ορθολογική Χρήση των αντιβιοτικών” (European Awareness Antibiotic Day – EAAD). Πρόκειται για θεσμό που οργανώνεται από το 2008 και στόχο έχει να ενημερώσει τόσο το κοινό όσο και τους ιατρούς για τα αποτελέσματα της ανορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών.

Την εκστρατεία ενημέρωσης για την Ελλάδα, έχει αναλάβει το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων) το οποίο ήδη έχει αναρτήσει σχετικό υλικό για την ημέρα αυτή όπως και μία ωραία αφίσα.

Αντιγράφοντας ορισμένα ενδιαφέροντα, τα παρουσιάζω παρακάτω:

5 άξονες που αποτελούν επίκεντρο της προσπάθειας “Combating Antimicrobial Resistance – Time for Joint Action”

5 άξονες που αποτελούν επίκεντρο της προσπάθειας "Combating Antimicrobial Resistance – Time for Joint Action”

Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ

 

Συμβουλές προς τους επαγγελματίες υγείας

Συμβουλές προς τους επαγγελματίες υγείας

Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ

 

Συμβουλές προς το κοινό

Συμβουλές προς το κοινό

Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ

 

Ενημερωτική Αφίσα για Επαγγελματίες Υγείας (πατήστε εδώ για να ανοίξετε το πλήρες αρχείο .pdf)

Ενημερωτική Αφίσα για Επαγγελματίες Υγείας

Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ

 

Ενημερωτική Αφίσα για Κοινό (πατήστε εδώ για να ανοίξετε το πλήρες αρχείο .pdf)

Ενημερωτική Αφίσα για Κοινό

Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ

 

Τα 5 Βήματα για την Υγιεινή των Χεριών (πατήστε εδώ για να ανοίξετε το πλήρες αρχείο .pdf)

Τα 5 Βήματα για την Υγιεινή των Χεριών

Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ

Διδακτική Αξιοποίηση: Σε όποια βαθμίδα της εκπαίδευσης διδάσκουμε Βιολογία, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να αναφερθούμε σε αυτό το θέμα. Είτε ως ένα σημαντικό θέμα υγιεινής, είτε ως μία πολύ ενδιαφέρουσα ιατρική παράμετρο, είτε ως ένα παράδειγμα μικροεξέλιξης και τα αποτελέσματά του, είτε ως αναφορά στην παγκοσμιότητα των νοσημάτων και την από κοινού δράση για τον περιορισμό τους, κ.ά. Μπορείτε να εκτυπώσετε τα πλήρη φυλλάδια και να τα μοιράσετε στους μαθητές σας, έχοντας ένα πολύ καλό ερέθισμα για μία ενδιαφέρουσα συζήτηση.

2 Απαντήσεις

  1. 1 Δεκεμβρίου 2012

    […] οι άνθρωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν προσφερθεί (δείτε και παλαιότερη ανάρτηση) να έρθουν στα σχολεία μας και να μας ενημερώσουν για […]

  2. 18 Αυγούστου 2013

    […] οι άνθρωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν προσφερθεί (δείτε και παλαιότερη ανάρτηση) να έρθουν στα σχολεία μας και να μας ενημερώσουν για […]

Αφήστε μια απάντηση