Τι μας διδάσκουν τα πτηνά σχετικά με τις αγχώδεις καταστάσεις;

Το άγχος είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό της σύγχρονης ζωής και όλοι έχουμε βιώσει τα αρνητικά του αποτελέσματα. Όμως οι αγχώδεις καταστάσεις δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των ανθρώπων, αλλά σχεδόν όλων των ζώων του πλανήτη μας.

Στα σπονδυλωτά, οι αντιδράσεις στο άγχος συντονίζονται από ορμόνες που ονομάζονται γλυκοκορτικοειδή. Τα γλυκοκορτικοειδή ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν την έκφραση γονιδίων μεταβάλλοντας τη συμπεριφορά και την γενικότερη οργάνωση σε ένα ζώο. Η απόκριση στο άγχος απενεργοποιείται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αρνητική ανατροφοδότηση.

Όμως αυτή η αλλαγή της συμπεριφοράς δεν είναι πάντοτε θετική επιλογή, καθώς π.χ. στην περίπτωση ανατροφής νεογέννητων μπορεί να είναι καταστροφική αφού αν οι γονείς λόγω παρουσίας ενός θηρευτή αφήσουν μόνα τους τα μικρά τους, αυτά θα οδηγηθούν στο θάνατο.

Η έρευνα στα πτηνά, διαπιστώνει πως η φυσική επιλογή ευνοεί άλλοτε ισχυρή απόκριση στο άγχος και άλλοτε διατήρηση ψυχραιμίας. Η ερευνητική ομάδα της Maren Vitousek από το Πανεπιστήμιο Cornell, έχει κατασκευάσει ένα βίντεο συνοψίζοντας αυτές τις αγχώδεις αντιδράσεις στα πτηνά.

Δείτε το σχετικό βίντεο.

Αφήστε μια απάντηση