Χιμπατζήδες που καταναλώνουν καβούρια
Οι πρόγονοί μας, ήταν κυρίως φρουτοφάγοι. ενίοτε έβαζαν τα χέρια τους μέσα σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες ώστε να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους με θρεπτικά συστατικά υδρόβιων οργανισμών. Πάντα υπήρχε η απορία για το πώς ξεκίνησε αυτή η αναζήτηση και μία έρευνα από το Πανεπιστήμιου του Τόκιο, ρίχνει ένα μικρό φως ως προς την απάντηση του ερευνητικού ερωτήματος.
Παρατηρώντας τους πιο στενούς μας συγγενείς, τους χιμπατζήδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν μία ομάδα ζώων στη φύση που προσπαθούσαν να αλιεύσουν και να καταναλώσουν καβούρια του γλυκού νερού. Κυρίως θηλυκά και νήπια άτομα, αναζητούν καβούρια στον οικότοπό τους, στο τροπικό δάσος των βουνών Νίμπα στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής.
Οι ερευνητές διαπιστώνουν πως μάλλον η υδρόβια πανίδα μπορεί να ήταν ένα κανονικό μέρος της διατροφής των ανθρωποειδών και όχι μόνο ένα εποχικό εφεδρικό φαγητό. Η μελέτη υπογραμμίζει περαιτέρω τη δική μας εξέλιξη, δείχνοντας ότι οι συμπεριφορές στην αλιεία μπορεί να μην περιορίζονται από τον οικότοπο, όπως αρχικά υποτίθεται.
Δεν πρόκειται για την πρώτη περίπτωση μη ανθρώπινων πρωτευόντων που καταναλώνουν καβούρια, αλλά είναι η πρώτη απόδειξη των πιθήκων εκτός από τους ανθρώπους που το κάνουν. Πιο συγκεκριμένα, οι προηγούμενες παρατηρήσεις προέρχονταν από είδη πιθήκων σε υδρόβιες τοποθεσίες – λίμνες, ποτάμια ή ακτές – και όχι σε κλειστό τροπικό δάσος.
Δείτε το σχετικό βίντεο με τους χιμπατζήδες να ψάχνουν καβούρια.
Η σχετικά έρευνα με τίτλο “Crab-fishing by chimpanzees in the Nimba Mountains, Guinea“, δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Human Evolution.
Είπαν