Οχιά: ένα όμορφο και παρεξηγημένο ζώο – Οδηγός αναγνώρισης

Πηγή: herpetofauna.gr

Επειδή το καλοκαίρι υπάρχει το ενδεχόμενο να συναντήσουμε διάφορα φίδια, καλό είναι να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τουλάχιστον αυτά τα είδη που διαθέτουν ισχυρό δηλητήριο.

Στην παρακάτω εικόνα ακολουθεί ένας οδηγός αναγνώρισης της οχιάς, από την ιστοσελίδα Φυσιοδίφης:

Η οχιά, όπως όλα τα άγρια ζώα (μερικές φορές και τα εξημερωμένα), επιτίθεται όταν νοιώσει ότι απειλείται. Αν βρείτε μία οχιά, μείνετε σχετικά μακριά και απλά απολαύστε τη συνάντησή σας με αυτό το όμορφο ζώο. Δείτε ένα σχετικό βίντεο από την ιστοσελίδα HerpetofaunaGR:

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις οχιές και τα άλλα δηλητηριώδη ερπετά στην Ελλάδα.

Όταν τη συναντήσετε, συνήθως το ζώο απομακρύνεται, γενικά προσπαθεί να αποφύγει την όποια αλληλεπίδραση μαζί σας. Αν όμως έρθετε πολύ κοντά, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να κουλουριαστεί και να αρχίζει να βγάζει κάποιο ήχο, προειδοποιητικό, ας πούμε μία έκκληση να απομακρυνθείτε έχοντας στραμμένο το κεφάλι της προς την απειλή, δηλαδή εσάς. Αν η απόσταση μικρύνει, λιγότερο από μισό μέτρο, τότε υπάρχει πιθανότητα να κινηθεί απειλητικά επιλέγοντας το έσχατο μέσο άμυνας, το δάγκωμα. Ακόμα και τότε δεν είναι βέβαιο ότι θα σας εγχύσει δηλητήριο, ίσως απλά σας δαγκώσει ως την ύστατη προειδοποίηση πριν την τελική επιλογή για έγχυση δηλητηρίου.

Ακόμα και τότε, καλό είναι να ακολουθήσετε κάποιες πρώτες βοήθειες. Δείτε σχετικές πρώτες βοήθειες από την ιστοσελίδα herpetofauna.

Αφήστε μια απάντηση

%d