Εγχειρίδιο εκπαιδευτικού για τη σεξουαλική κακοποίηση

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, έχει συντάξει έναν αναλυτικό οδηγό για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Ένας πλήρης οδηγός όπου περιέχονται τόσο στοιχεία ορισμού, όσο και αναγνωριστικά σημάδια και ενδεικτικές πρακτικές διαχείρισης των φαινομένων.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα χαρακτηριστικά της σεξουαλικής κακοποίησης, είναι:

  • Όποιος προκαλεί ένα παιδί να γίνει μάρτυρας σεξουαλικών πράξεων ή απεικόνισης σεξουαλικών πράξεων, ακόμα και αν το παιδί δεν συμμετέχει σε αυτές.
  • Όποιος προκαλεί ένα παιδί να γίνει μάρτυρας σεξουαλικής κακοποίησης ή απεικόνισης σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμα και αν το παιδί δεν συμμετέχει σε αυτές.
  • Όποιος συμμετέχει σε σεξουαλική πράξη με παιδί, όταν γίνεται κατάχρηση θέσης εμπιστοσύνης, εξουσίας ή επιρροής πάνω στο παιδί, ή όταν γίνεται κατάχρηση της ευάλωτης θέσης του παιδιού λόγω διανοητικής ή σωματικής αναπηρίας ή κατάστασης εξάρτησης, ή όταν γίνεται χρήση εξαναγκασμού, βίας ή απειλής.
  • Όποιος εξαναγκάζει παιδί ή χρησιμοποιεί βία ή απειλές προς το παιδί προκειμένου να τελέσει σεξουαλική πράξη με τρίτο πρόσωπο.
  • Όποιος προκαλεί τη συμμετοχή ενός παιδιού σε πορνογραφικές παραστάσεις ή προωθεί ένα παιδί να συμμετέχει σε αυτές ή αποκομίζει κέρδη από τη συμμετοχή του παιδιού σε πορνογραφικές παραστάσεις με ή χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των επικοινωνιών.
  • Όποιος αποκτά πρόσβαση σε παιδική πορνογραφία μέσω της τεχνολογίας της πληροφορικής και των επικοινωνιών ή όποιος διανέμει, διαδίδει ή μεταδίδει υλικό παιδικής πορνογραφίας.
  • Όποιος προτείνει σε παιδί μέσω τεχνολογίας, πληροφορικής και των επικοινωνιών να το συναντήσει, με σκοπό την τέλεση σεξουαλικής πράξης μαζί του ή την παραγωγή πορνογραφικού υλικού.
  • Όποιος διοχετεύει υλικό που προβάλλει ευκαιρίες για τη διάπραξη οποιουδήποτε εγκλήματος.
  • Όποιος αποπειράται, συνδράμει, υποκινεί, συνεργεί για τη διάπραξη των αδικημάτων που προβλέπονται στον νόμο.

Το εγχειρίδιο εμπλουτίζεται με ενδεικτικά παραδείγματα καθώς και με πληροφορίες σχετικά με αναπτυξιακές αλλαγές στο σώμα και τη συναίσθηση των παιδιών, που υπό προϋποθέσεις θα πρέπει να λογίζονται φυσιολογικές αντιδράσεις.

Το εγχειρίδιο είναι έκδοσης 2017 και προσφέρεται δωρεάν. Ανακτήστε το.

Αφήστε μια απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: