Εμφάνιση Εξαφανισμών Ειδών μέσω Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality)

Εικονική αναπαράσταση ενός εξαφανισμένου μαμούθ, του Mammuthus columbi. Για την αναπαράσταση, τα οστέινα απολιθώματα για αυτό το είδος της εποχής των πάγων, προέρχονται από το La Brea Tar Pits, στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια.

Το εικονικό μοντέλο μαμούθ της Κολομβίας, σχετίζεται με ένα γλυπτό του Mammuthus columbi σε φυσικό μέγεθος, που βρίσκεται στο Μουσείο Tar Pits. Λίγα είναι γνωστά για τον μαλακό ιστό των μαμούθ της Κολομβίας και τα υποτιθέμενα ευρήματα διατηρημένων τριχών. Δεδομένου του μεγάλου μεγέθους τους, πιθανότατα δεν είχαν πρόβλημα να διατηρήσουν τη θερμότητά τους σε σχετικά ζεστά περιβάλλοντα όπως το Πλειστόκαινο στη Νότια Καλιφόρνια (ή το Μεξικό όπου βρίσκονταν επίσης) και συνήθως ανακατασκευάζονται με ελάχιστη τρίχα Χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονοι αφρικανικοί ελέφαντες (Loxodonta africana), ως αναφορές κινούμενων σχεδίων. Με βάση τη συμπεριφορά των σύγχρονων ελεφάντων και τις πολυάριθμες μονοκυρίαρχες τοποθεσίες (δηλαδή, ευρήματα «πλήθους») απολιθωμάτων μαμούθ της Κολομβίας, το Mammuthus columbi πιθανώς ζούσε σε αγέλες περίπου 20 ατόμων.

Δείτε παρακάτω τη σχετική αναπαράσταση. Πατώντας το κουμπί “play”, ουσιαστικά ενεργοποιείται το μοντέλο και μπορείτε να το μελετήσετε. Πατώντας πάνω στο μοντέλο και σέρνοντας το ποντική δεξιά/αριστερά μπορείτε να αλλάζετε τη θέαση. Επίσης χρησιμοποιώντας το κουμπί της ροδέλας στο ποντίκι, μπορείτε να μεγεθύνετε ή να σμικρύνετε την παρουσίαση του μοντέλου. Αν πατήσετε το κουμπί “?” (Help) θα εμφανιστούν καρτέλες με όλες τις δυνατές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε στο μοντέλο. Πατώντας στο κουμπί με τα τρία επίπεδα το ένα πάνω στο άλλο (Model Ispector), μπορείτε να αλλάξετε τις παραμέτρους εμφάνισης των επιμέρους δομών.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μοντέλο σε μαθήματα που αφορούν την εξέλιξη, σε ενότητες που αφορούν τα οικοσυστήματα και τους οργανισμούς που διαβιούν σε αυτά, ακόμα και σε ενότητες που αφορούν τη φυσιολογία και ανατομία των ζώων. Είναι πάντως εντυπωσιακό, να μπορέσετε να μελετήσετε βασικές βιολογικές αρχές, λειτουργίες, δομές και φαινόμενα, σε ένα ζώο το οποίο δεν υπάρχει πια και άρα να αναπτύξετε και μία φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση στους μαθητές σας.

Η σχετική εργασία από την οποία προέρχονται τα παραπάνω στοιχεία είναι η:

Designing scientifically-grounded paleoart for augmented reality at La Brea Tar Pits
Matt Davis, Benjamin D. Nye, Gale M. Sinatra, William Swartout, Molly Sjӧberg, Molly Porter, David Nelson, Alana A.U. Kennedy, Imogen Herrick, Danaan DeNeve Weeks, and Emily Lindsey

Article number: 25.1.a9
https://doi.org/10.26879/1191
Copyright Society for Vertebrate Paleontology, March 2022

Αφήστε μια απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: