Η γενετική της μακροζωίας

Η πρόσφατη έρευνα έχει εντοπίσει πλήθος γονιδίων που σχετίζονται με τη μακροζωία, σε ζωικά μοντέλα. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων GenAge, υπάρχουν περισσότερα από 2000 γονίδια που σχετίζονται με τη μακροζωία σε οργανισμούς-μοντέλα, όπως ποντίκια, μύγες, ζυμομύκητες και σκουλήκια. Ένας σημαντικός περιορισμός αυτών των μελετών είναι πως διεξάγονται κυρίως σε ομογενείς, γενετικά ομοιογενείς πληθυσμούς ζώων. Αυτό σημαίνει ότι οι ανακαλύψεις στη γενετική της γήρανσης, καθώς και οι διατροφικοί και φαρμακολογικοί χειρισμοί, μπορεί να είναι πολύ συγκεκριμένα για ένα εξειδικευμένο στέλεχος, επειδή θα μπορούσαν να υπάρχουν επιδράσεις γενετικού υποβάθρου.

Διάφορε μελέτες διαπιστώνουν πως η διάρκεια ζωής επηρεάζεται από διατροφικούς χειρισμούς ανά συγκεκριμένο φύλο. Δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό. Εάν μια δίαιτα ή ένα αλληλόμορφο επιβραδύνει τη γήρανση, τότε γιατί να μην ισχύει αυτό για τους άνδρες και τις γυναίκες; Είναι πιθανό ότι πιο συγκεκριμένες διεργασίες ή ασθένειες (δηλαδή εκείνες με ειδικά για το φύλο αποτελέσματα) παρά οι διαδικασίες που σχετίζονται με τη γήρανση αυτές καθαυτές, αλλάζουν όταν ρυθμίζεται η μακροζωία. Επίσης φαίνεται πως υπάρχουν γενετικοί τόποι που ρυθμίζουν τη διάρκεια ζωής μόνο μετά από μια δεδομένη ηλικία, ενώ υπάρχει μερική επικάλυψη μεταξύ των γενετικών τόπων διάρκειας ζωής και γενετικών τόπων που σχετίζονται με την ανάπτυξη ή το σωματικό βάρος. Αυτές οι επιδράσεις που σχετίζονται με το φύλο τονίζουν την ετερογένεια της μακροζωίας και την ανάγκη μελέτης διαφορετικών πληθυσμών.

Πολλά γονίδια πιστεύεται ότι συμβάλλουν στη μακροζωία των θηλαστικών, ωστόσο μόνο ένα (πιθανώς μικρό) κλάσμα από αυτά είναι γνωστό και εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ανεξήγητη κληρονομικότητα στη μακροζωία του ανθρώπου. Εκτός από το FGD6, αν τα γονίδια που προσδιορίστηκαν για τη ρύθμιση της διάρκειας ζωής στα σκουλήκια εμπλέκονται στη μακροζωία του ανθρώπου μένει να διαπιστωθεί. Επειδή η μακροζωία είναι ένας πολύπλοκος, πολυπαραγοντικός φαινότυπος, θα είναι επίσης σημαντικό να αποσαφηνιστούν στο μέλλον ποιες διαδικασίες και ασθένειες επηρεάζονται από γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με τη μακροζωία.

Διαβάστε περισσότερα στο: “The genetics of a long life. Genetically diverse mice and cross-species comparison uncover links to longevity. JOÃO PEDRO DE MAGALHÃES, SCIENCE, 29 Sep 2022, Vol 377, Issue 6614, pp. 1489-1490, DOI: 10.1126/science.ade3119“.

Αφήστε μια απάντηση