Η μετακίνηση των χλωροπλαστών

Δείτε το παρακάτω βίντεο όπου φαίνεται η μετακίνηση των χλωροπλαστών στα κύτταρα φύλλου της καναδικής Pondweed (Elodea sp.). Το μήκος ενός κυττάρου στα φύλλα της Elodea είναι περίπου 100 μm.

Οι κυκλικές κινήσεις των χλωροπλαστών προκαλούνται από τη ροή του κυτταροπλάσματος (ένα φαινόμενο που ονομάζεται κύκλωση – cyclosis). Την κίνηση του ίδιου του κυτταροπλάσματος είναι δύσκολο να τη δει κανείς στο βίντεο, αλλά καλύτερα φαίνεται σε ένα κύτταρο μέσω του μικροσκοπίου. Οι χλωροπλάστες κινούνται σε ένα κύτταρο για να προσανατολίζονται κοντά στην πηγή του φωτός. Μπορούν, για παράδειγμα, να συγκεντρωθούν όλοι στο ένα άκρο ενός κυττάρου.

Video of movements of the chloroplasts in the cells of a leaf of Canadian Pondweed (Elodea sp.)

Είναι εύκολο να ετοιμάσετε ένα δείγμα φύλλου Elodea για να δείξετε αυτήν την κίνηση. Κόψτε ένα μικρό τετράγωνο (περίπου 2 mm) από την άκρη ενός φύλλου, όπου το φύλλο έχει πάχος περίπου δύο κυττάρων. Τοποθετήστε το τετράγωνο σε νερό πάνω σε μια αντικειμενοφόρο πλάκα και προσθέστε μία καλυπτρίδα. Η θερμότητα και το φως από το μικροσκόπιο φαίνεται να ενθαρρύνουν την κύκλωση, αν και μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικές φορές για να το πετύχετε.

Πηγή: Science & Plants for Schools

Αφήστε μια απάντηση