Κατερίνα Χαρβάτη: «Οι παλαιολιθικοί άνθρωποι της νοτιοανατολικής Ευρώπης»

«Οι παλαιολιθικοί άνθρωποι της νοτιοανατολικής Ευρώπης»

Ομιλήτρια: Κατερίνα Χαρβάτη, καθηγήτρια και διευθύντρια του εργαστηρίου παλαιοανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του TübingenLink.

Η νοτιο-ανατολική Ευρώπη και η ανατολική Μεσόγειος υπήρξε ένας σημαντικός διάδρομος στις μετακινήσεις πολλών ειδών συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου κατά τον Πλειστόκαινο. Επιπλέον η Βαλκανική Χερσόνησος χρησίμευσε ως καταφύγιο επιβίωσης κατά τη διάρκεια των παγετωδών περιόδων και μετέπειτα μετανάστευσης προς τα βόρεια κατά τις ενδιάμεσες περιόδους υποχώρησης των παγετώνων (μεσοπαγετώδεις περίοδοι). Κατά συνέπεια, ο χώρος αυτός υπήρξε θέατρο πολλαπλών μετακινήσεων και αναμίξεων των ανθρώπινων πληθυσμών για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η Κατερίνα Χαρβάτη, καθηγήτρια και διευθύντρια του εργαστηρίου παλαιοανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Tübingen θα παρουσιάσει τα τελευταία ευρήματα πάνω στο θέμα αυτό στην ομιλία της με τίτλο «Οι παλαιολιθικοί άνθρωποι της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης». Οι εργασίες της κ. Χαρβάτη έχουν ανατρέψει πολλές από τις παγιωμένες απόψεις για το είδος μας ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την έχουν εγκαθιδρύσει ως την κορυφαία ανθρωπολόγο της εποχής μας.

Η διάλεξη συνδιοργανώνεται με την Ελληνική Εξελικτική Εταιρεία.

To link της ομιλίας.

Αφήστε μια απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: