Ρομποτική στην εκπαίδευση: Έξυπνη Διάβαση Ζώων

Η ομάδα Vlachata Team από το Δημοτικό Σχολείο Βλαχάτων με το έργο Έξυπνη Διάβαση Ζώων.

Τα έργα που διακρίθηκαν στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών, ο οποίος πραγματοποιήθηκε τη φετινή σχολική χρονιά, ανακοινώθηκαν από την οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού.

Στην 1η φάση του Διαγωνισμού συμμετείχαν 243 ομάδες με 1.458 μαθητές και 364 εκπαιδευτικούς, ενώ τη 2η φάση ολοκλήρωσαν επιτυχώς 104 ομάδες με 624 μαθητές και 156 εκπαιδευτικούς. Όλα τα έργα που ολοκλήρωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες ήταν εξαιρετικά και διατίθενται με ελεύθερες άδειες χρήσης ώστε να αξιοποιηθούν ως εκπαιδευτικό υλικό από τα σχολεία.

Ο Διαγωνισμός αφορούσε τη δημιουργία έργων (τεχνουργημάτων) με τη χρήση ανοιχτών τεχνολογιών υλικού και λογισμικού (Open Design, Open Software & Open Hardware) και την παραγωγή σχετικών ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων. Η θεματολογία περιελάμβανε έργα αυτοματισμού, φωτισμού-ήχου, αισθητήρων-περιβάλλοντος, έξυπνα αντικείμενα, διατάξεις έγκαιρης ειδοποίησης, αυτόνομα οχήματα, κατασκευές που φοριούνται (wearables), εφαρμογές ψυχαγωγίας, υγείας-ευεξίας, εξοπλισμό εργαστηρίων, έργα εκπαιδευτικών χρήσεων και εκπαιδευτικών εφαρμογών και εφαρμογές ΙοΤ, (π.χ. Open source robotics, openrobothardware, κλπ).

Μεταξύ των έργων με βιολογικό ενδιαφέρον, ήταν αυτό του Δημοτικού Σχολείου Βλαχάτων. Οι μαθητές είχαν να λύσουν το εξής πρόβλημα: Tα Βλαχάτα βρίσκονται στην πλαγιά του υψηλότερου βουνού της Κεφαλονιάς, του Αίνου. Ο πληθυσμός του χωριού ασχολείται κυρίως με την κτηνοτροφία και πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο ζώα να προσπαθούν να περάσουν κάθετα το δρόμο βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και τις ζωές των επιβατών των οχημάτων που κινούνται στο δρόμο. Η λύση που πρότειναν: Με την Έξυπνη διάβαση ζώων σε συγκεκριμένα σημεία «περάσματα» στον δρόμο, τοποθετούνται αισθητήρες, οι οποίοι ειδοποιούν το σύστημα ελέγχου ότι κάποιο ζώο προσπαθεί να περάσει το δρόμο. Τότε το σύστημα ελέγχου ενεργοποιεί τα κόκκινα φανάρια στο δρόμο και κατεβάζει μπάρες διακοπής της κίνησης των οχημάτων. Όταν το ζώο περάσει με ασφάλεια, ένας άλλος αισθητήρας στην απέναντι πλευρά του δρόμου ειδοποιεί ότι το ζώο πέρασε και δίνεται η εντολή να ανέβουν οι μπάρες και να ανάψουν τα πράσινα φανάρια.

Δείτε αναλυτικά την πρόταση καθώς και το υλικό που χρησιμοποιήθηκε.

Δείτε το παρακάτω βίντεο με την εγκατάσταση σε πλήρη ανάπτυξη.

Αφήστε μια απάντηση