Τα φυτοφάγα-σαρκοφάγα πάντα

Είναι γνωστό πως τα πάντα* καταναλώνουν μπαμπού. Είναι όμως σπαζοκεφαλιά, πώς αυτά τα μέλη της τάξης των σαρκοφάγων διαθέτουν χαρακτηριστικά φυτοφάγων στο σαγόνι και τα δόντια τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν χαρακτηριστικά σαρκοφάγων στο έντερο και τα πεπτικά τους ένζυμα.

Μελέτη, χρησιμοποίησε μοντέλα οικοτόπων ώστε να παρακολουθήσει και αναλύσει τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνονται, για να χαρακτηριστούν καλύτερα οι λεπτομέρειες της διατροφής και απορρόφησης των μπαμπού. Καταλήγει πως, τα ετερόκλητα χαρακτηριστικά των πάντα, δεν μπορεί να θεωρηθούν παράταιρα.

Αν και η διατροφή τους είναι χορτοφαγική, τα πάντα προτιμούν να τρώνε μπαμπού στα στάδια ανάπτυξης του φυτού, όταν αυτό έχει το υψηλότερο πρωτεϊνικό περιεχόμενο. Η μακροθρεπτική ενέργεια που λαμβάνουν τα πάντα από την επιλεκτική κατανάλωση μπαμπού, είναι παρόμοια με εκείνη που επιτυγχάνεται από τα σαρκοφάγα. Η φυτοφαγία είναι εξαιρετική επιλογή σε δάση με μπαμπού, όπου υπάρχουν άφθονοι διαθέσιμοι πόροι.

Η διαπίστωση προέρχεται από την εργασία με τίτλο “Giant Pandas Are Macronutritional Carnivores“, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.

*τα πάντα, συνήθως τα μπερδεύουμε με τα κοάλα. Τα πάντα, είναι μία αρκούδα που ζει στην Κίνα, και αν και ανήκει στην τάξη των Σαρκοφάγων τρέφεται κυρίως με μπαμπού. Τα κοάλα, ανήκει στην τάξη των Διπρωτοδόντιων (δλδ, τάξη μαρσιποφόρων), είναι φυτοφάγο ζώο και ζει στην Αυστραλία.

Αφήστε μια απάντηση