Το Παιχνίδι της Επικονίασης

Κατά τη διάρκεια της επικονίασης, φυτά και ζώα αναπτύσσουν μία ιδιαίτερη συμπεριφορά η οποία προσφέρει οφέλη και στις δύο ομάδες οργανισμών. Τα φυτά με τον τρόπο αυτό μπορούν να αναπαραχθούν άρα και να επιβιώσουν μέσα στον εξελικτικό χρόνο, ενώ από την άλλη τα ζώα εξασφαλίζουν θρεπτικά συστατικά από τις πλουσιοπάροχες τροφές που τους προσφέρουν τα φυτά.

Αυτή η σχέση όμως είναι αρκετά επιλεκτική και έχει εγκαθιδρυθεί μέσα από μακροπρόθεσμες εξελικτικές πορείες. Τα φυτά διαθέτουν ποικιλία χαρακτηριστικών (π.χ. κατασκευή πετάλων που λειτουργούν ως αεροδιάδρομοι ή ως πλατφόρμες, που βοηθούν συγκεκριμένες ομάδες οργανισμών να προσεγγίσουν το φυτό), που εξασφαλίζει μεγαλύτερη εξειδίκευση ως προς τα έντομα ή τα πτηνά ή άλλα ζώα που τα επισκέπτονται.

Το παρόν υλικό, είναι πλούσιο και με αρκετά ενδιαφέροντα βήματα. Στα πρώτα στάδια οι μαθητές αναλαμβάνουν το ρόλο του επικονιαστή και μέσα από μία σειρά δραστηριοτήτων αποφασίζουν ποιο άνθος φυτού είναι κατάλληλο για επίσκεψη. Στη συνέχεια, κατασκευάζεται ένας φανταστικός κήπος όμως οι μαθητές-επικονιαστές προσπαθούν να εντοπίσουν τα άνθη που προτιμούν. Βέβαια στο φανταστικό κήπο υπάρχουν διαθέσιμα και άνθη-παγίδα, που θα πρέπει να αποφύγουν οι επικονιαστές.

Η δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και προέρχεται από το The California Academy of Sciences.

Ανακτήστε όλα τα σχετικά αρχεία, πατώντας παρακάτω.

Αφήστε μια απάντηση

%d